‘Hoe duurzaam zijn jouw woning en de appartementen die je verhuurt?’ was de vraag van Karel Otto aan Gerrit Strijbis uit Broek op Langedijk. Dit is zijn antwoord:

Strijbis-sta
“De familie G. Strijbis woont sinds 2006 aan de Dorpsstraat 60 in Broek op Langedijk. Wij hebben dit huis, een familiehuis sinds de bouw in 1912, kunnen kopen van de erven M (Maartje) & G (Geertje) Strijbis, twee ongehuwde tantes. Die erfgenamen bestonden uit zeventien neven en nichten. Na eerst de bovenverdieping van de schuur verbouwd te hebben, zijn wij daar gaan wonen en hebben de renovatie van het woonhuis en de tuin ter hand genomen. Op de vraag van belangstellenden en vrienden wat wij met de verbouwde zolder van de schuur/boet wilden gaan doen, hadden wij geen afdoende antwoord. Intussen waren wij verhuisd naar het aan de Dorpsstraat gelegen woonhuis. Op een dag kwam de plaatselijke café-eigenaar langs. Hij had voor die zomer een aantal gasten geboekt, maar door problemen met de waterleidingen kon hij ze niet herbergen. Zijn vraag was of wij ze konden ‘overnemen’. Na enkele praktische zaken te hebben doorgesproken, was dit het begin van de appartementenverhuur aan de Dorpsstraat 60. Van de benedenverdieping hebben we vervolgens een tweede appartement gemaakt.

Ook wij leveren daarbij een bijdrage aan het milieu. Zo doen we aan het gescheiden verzamelen van afval en hebben we het asbest dat in drie daken zat (van de schuur, de luifel en de garage) verwijderd volgen de voorschriften. Bovendien hebben we in 2011 een zonne-energie-installatie laten monteren op het dak van de boet. Dit is een pilotproject van Greenchoice en de Zonnefabriek voor maximaal 1.000 leden van die organisaties. Wij waren de eersten die zich (voor)inschreven én de eersten in Nederland waarbij de installatie werd gemonteerd. Weliswaar onder hun voorwaarden, maar de kosten voor ons zijn nihil. Het gaat hier om tien zonnepanelen met een jaarlijkse opbrengst van 1.950 Kwh. Dat is het halve verbruik van een normaal huishouden. Omdat deze installatie het erg goed doet zijn er plannen om op het woonhuis een tweede installatie met dezelfde capaciteit te monteren. Wanneer dat zal zijn hangt van een aantal factoren af. Intussen is er wel contact geweest met een specialist. Dit heeft nog niet geleid tot concrete afspraken, maar wat ons betreft komt er zeker een vervolg.”

Op zijn beurt heeft Gerrit Strijbis een vraag voor plaatsgenoot Nico Vader: hoe duurzaam is het cultuurhistorisch erfgoed in Langedijk?