klaar voor de reis naar Oeganda

Langedijker scholieren nemen waterfilters mee naar Oeganda

klaar voor de reis naar OegandaZestien leerlingen en drie docenten van het Jan Arentszcollege Langedijk gaan van 21 – 30 juni naar Oeganda. Daar bezoeken ze een project van stichting UP4S in het dorp Bukomansimbi. Langedijk4Global Goals en Fair Nu doneerden tien waterfilters en tientallen shirts aan de leerlingen. Die zijn bestemd voor hun leeftijdsgenoten in Oeganda.

Het doel van de reis is om de leerlingen uit Langedijk bewust te maken van de wereld om hen heen en ze kennis te laten maken met een andere cultuur. Alle deelnemers hebben het geld voor hun reis zelf bij elkaar gespaard. Op het programma staan onder meer het volgen van lessen op de lokale school, ondersteunen van projecten in het dorp en het verzorgen van workshops. De laatste twee dagen is er een safari, daarna reizen ze terug naar huis.

Waterfilters mee

De reis wordt actief ondersteund door Langedijk4GlobalGoals en Fair Nu. Hun bijdrage bestaat uit tien mobiele waterfilters. Daarmee wordt heel eenvoudig van regenwater schoon drinkwater gemaakt. Kwestie van het filter koppelen aan een emmer vuil water, waarna na enkele minuten schoon water uit het filter stroomt. Dat kan vervolgens worden gedronken of gebruikt in de keuken bij het bereiden van eten.

Regenwater wordt drinkwater

Zulke filters zijn hard nodig omdat in Oeganda geen schoon water uit de kraan komt en het grondwater vervuild is. Daarom wordt regenwater opgevangen en gefilterd, waarna het veilig gedronken kan worden en gebruikt bij de bereiding van voedsel. Naast de filters nemen de leerlingen ook tientallen shirts van Millenniumgemeente Langedijk mee. Deze worden, gezien de recente naamswijziging, niet langer in Langedijk gebruikt.