FTG_banaan_banner4_FB_like-300x300Tijdens World Fairtrade dag (zaterdag 9mei) staat het hele land in het teken van de campagne ‘Wat betaalt jouw supermarkt voor een kilo bananen?’

Diverse retailers stunten met de bananen op de winkelvloer. Dat mag natuurlijk. Maar wij zijn benieuwd: wat krijgen boerenorganisaties en plantages nu eigenlijk voor een kilo bananen? Uit onderzoek is gebleken dat 84% van de Nederlanders wil dat ‘hun’ bananenboeren een inkomen verdienen waar ze van kunnen leven.

Bananenmonitor

Er is een speciale Facebookpagina gelanceerd om supermarkten te vragen publiekelijk inzicht te geven in de prijzen die zij betalen aan bananenboeren: Banenenmonitor. Like en volg deze pagina!

Winkelketens SPAR en PLUS verkopen al honderd procent fairtrade bananen. Daarmee zijn zij transparant in de prijs die zij betalen aan boeren en plantage-eigenaren. Daarmee tonen zijn ook aan dat ‘hun’ bananenboeren een inkomen verdienen waar ze van kunnen leven.

Inkopen van bananen

Het inkopen van bananen is niet ingewikkeld voor supermarkten. Er zijn verschillende aanbieders. Wij ondersteunen supermarktmanagers graag. Bekijk onze speciale pagina over het inkopen van bananen.

Lees ook het Yellowpaper, een consumentenonderzoek over hoe de prijs van bananen is opgebouwd, waar ze vandaan komen en wat de problemen in de bananensector zijn. Dit is binnenkort te downloaden vanaf de site.

Wist u dat:

  • Dagelijks 1 op de 5 Nederlanders een banaan eet; jaarlijks 720 miljoen bananen!
  • 1 op de 6 bananen in Nederland fairtrade is!
  • PLUS in 2010 de eerste supermarktketen was die een volledige overstap maakte naar fairtrade bananen. Het eerste jaar zorgde dat voor een omzetstijging van vijftien procent!
  • Vomar en Spar, naast PLUS, alleen maar fairtrade bananen in het schap hebben liggen!
  • 69% van de fairtrade bananen verbouwd wordt door kleinschalige boeren
  • Wereldwijd 332 miljoen kilo fairtrade bananen verkocht werden in 2012
  • Banaan één van de belangrijkste voedselproducten is voor consumptie en handel
  • Er per doos (18 kilo) bananen $1 aan fairtrade premie betaald wordt