Foto Arjen Kroon

Piet Glas wilde weten hoe Arjen en Dorothea Kroon het onkruid op hun biologische tuinbouwbedrijf bestrijden. Dat gaat geheel zonder bestrijdingsmiddelen!

Al veertien jaar telen Arjen en Dorothea Kroon op biologische wijze diverse soorten kool en aardappels. Daarvoor gebruiken ze alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen, organische- en dierlijke meststoffen. Ook het plantgoed is biologisch opgekweekt. Het resultaat? De producten zijn veel lekkerder en de werkwijze is veel beter voor de natuur. “Indertijd verklaarden sommige mensen ons voor gek. Waar begin je toch aan, vroegen ze zich af. Maar ik was overtuigd van het succes van de biologische tuinbouw. Veertien jaar geleden heb ik de proefgedraaid in Wieringermeer.  Op basis daarvan ben ik in Oudkarspel begonnen op 25 hectare land, verspreid over verschillende percelen.”

 

Puur natuur

Naast het jaarlijks telen van luzerne om de grond te verbeteren, zaait Arjen ook bloemen rond zijn percelen. Dat trekt vogels en insecten aan die zijn akkers vrijhouden van rupsen, luizen en slakken. Het onkruid wordt regelmatig gewied met de tractor en een schijveneg en tussen de kool met een wiedmachine. Chemische bestrijdingsmiddelen komen er niet aan te pas. Na de oogst wordt de opbrengst via professionele opkopers geëxporteerd naar onder meer de Scandinavische landen, Duitsland en Engeland. Een deel wordt geleverd aan Kramer zuurkoolfabriek en aan een snijderij, die het verwerkt in allerlei groentepakketten. “Er is een strenge controle op toepassing van de biologische productiemethode en regelmatig worden er grondmonsters genomen. Dat levert als regel goede cijfers van een rijk bodemleven op. We hebben in deze streek prima grond voor de biologische teelt. Je moet er natuurlijk wel feeling voor hebben, maar het levert de lekkerste producten op.”

Arjen en Dorothea Kroon willen van Jack Wagenaar weten of de zonnepanelen op het dak van zijn opslag- en koelbedrijf in Oudkarspel voldoende rendement opleveren?

 

Op de foto staan Arjen Kroon met zijn zoon Jan tussen de rode kolen.