‘Op welke manier zouden jongeren aangesproken kunnen worden om een bijdrage te leveren aan de drie millenniumdoelen?’ was de vraag van Alexandra en Marcel Goudsblom uit Zuid-Scharwoude aan de 13-jarige Roos Zoetemeijer uit Sint Pancras. Roos heeft het volgende antwoord bedacht:

roos---2

“Ik begin met millenniumdoel 7: meer mensen in een duurzaam leefmilieu. Je kunt jongeren bewust laten worden van het milieu, hoe het er nu aan toe gaat, door ze iets ergs wat er kan gebeuren te vertellen. Bijvoorbeeld dat de aarde opwarmt en de ozonlaag kapot gaat, zodat je niet meer in de zon kan liggen omdat je te veel straling oploopt.
Dan vinden ze het interessant en willen ze er misschien iets aan doen. Ze kunnen actie ondernemen zoals:
– posters ophangen in scholen en andere gebouwen om de boodschap door te laten dringen bij andere jongeren;
– er zelf goed op te letten door zuinig gebruik te maken van elektriciteit, (warm) water, eten en geen vuilnis op straat te gooien of te laten liggen;
– het onderwerp ter sprake brengen in je vriendengroep en bij anderen van de school.
Dan millenniumdoel 8: eerlijke handel en samenwerking. Koop alleen dingen die eerlijk gemaakt zijn, als mensen er eerlijk geld voor krijgen als ze er voor hebben gewerkt. Dus koop alleen chocola waar Max Havelaar op staat. Maar er zijn nog veel meer producten dan chocola. Er is ook Max Havelaar-kleding en -eten. Dat kan je opzoeken op de website: http://maxhavelaar.nl/producten/zoeken.”

Roos heeft een vraag bedacht voor Jelle Lagerweij, met wie ze in Sint Pancras samen in het orkest van muziekvereniging Irene zit: Wat doe jij voor een beter milieu?