Directie NH1816Ed en Rob Jonker van Bakkerij Jonker vroegen zich af hoe Nh1816 Verzekeringen omgaat met het milieu en hoe ze bijvoorbeeld recyclen.

Volgend jaar viert de coöperatieve verzekeraar uit Oudkarspel het 200-jarige jubileum. En al twee eeuwen is ze aan de Dorpsstraat getuige van de ontwikkeling van de gemeente Langedijk. Ook waar het om het vraagstuk milieu gaat. Een verzekeringsmaatschappij is in beginsel geen milieubelastend bedrijf. Maar natuurlijk voeren zij beleid op gebied van milieubesparing, daarin wijkt Nh1816 niet af van vergelijkbare bedrijven. Zo worden lege inktpatronen, batterijen en TL-verlichting netjes ingezameld. Ook voor de lege gebaksdozen van Bakkerij Jonker hebben ze een goede bestemming.

De grootste winst voor het milieu boekt Nh1816 begrijpelijk op de vermindering van het papierverbruik. “Tien jaar geleden pleitten wij al voor afschaffing van de jaarlijkse groene kaart voor motorrijtuigen,” vertelt directievoorzitter Lex Verëll. “Wij hebben die op de achterkant van een verzekeringspasje gezet, waarna je op internet je polis digitaal kan bekijken. Over die noviteit werden destijds Kamervragen gesteld, maar de politiek ontmoedigde ons niet om de pas verder te ontwikkelen. De pas is vijf jaar geldig en samen met onze app voor de smartphone vervangt dit voor iedere verzekerde een hele stapel polissen.”

Inmiddels ontvangt 65 procent van alle Nh1816 verzekerden de polissen via e-mail of bekijkt die op de websites van hun verzekeringsadviseurs. Dat zijn meer dan 200.000 huishoudens. “In de toekomst verdwijnen ook de pasjes uit de portemonnees. Het antwoord daarop heeft Nh1816 al. “De Nh1816 VerzekeringApp, die onze verzekerden op hun telefoons kunnen installeren, biedt altijd en overal  inzage in de actuele status van je verzekeringen.”

Nh1816 werkt samen met 600 assurantiekantoren in Nederland. Zij omarmen de werkwijze van Nh1816 en zijn gewend om het digitale beleid met de verzekerden te bespreken. Dit draag bij aan de bewustwording onder de klanten voor milieubesparing. Ook dat is coöperatief verzekeren in de ogen van Nh1816. 200 jaar geleden werd Nh1816 opgericht door Cornelis Eecen, die al eigenaar was van houtzaagmolen in Oudkarspel. In de loop der tijd opereerden de bedrijven zelfstandig. Zes jaar geleden is de Koninklijke Houthandel Eecen opgegaan in PontMeyer, maar ze is nog steeds de achterbuurman van onze verzekeringsmaatschappij.

Nh1816 vraagt zich af hoe buurman PontMeyer omgaat met het milieu. Wereldwijd met hun Green Policy Program en lokaal in onze gemeente Langedijk.