IMG_0822NH1816 vroeg zich in de vorige editie af hoe de buurman aan de dorpsstraat in Oudkarspel omgaat met het milieu. Edward Lub (Vestigingsmanager in Oudkarspel) en Leander Zaaijer (Kwaliteitscoördinator Milieu & Certificatie) gaan in op de vraag wat PontMeyer verstaat onder duurzaamheid en hoe belangrijk dat is.

Sinds jaar en dag heeft PontMeyer maatschappelijk verantwoord ondernemen en gedegen milieubeleid hoog in het vaandel staan. “Want je be bent als organisatie onderdeel van de lokale maatschappij.”  Velen kennen PontMeyer in Oudkarspel als voormalig Koninklijke Houthandel Eecen, opgericht in 1805. Ruim 15 jaar geleden is dat bedrijf overgenomen door PontMeyer. De basis van PontMeyer lag, evenals Eecen, ook in de 19e eeuw. In 1844 richtte ondernemer William Pont in het toenmalig centrum van de houthandel, de Zaanstreek, de ‘Houthandel William Pont’ op. In de negentiende eeuw ontwikkelde het bedrijf zich al snel tot de grootste houthandel van het land. Inmiddels is PontMeyer veel meer dan houthandel, je kunt er tegenwoordig terecht voor het complete (ver)bouwproject.

PontMeyer, van origine houthandel, is zich zeer bewust van haar verantwoordelijkheden als het gaat om het verhandelen van het kostbare natuurproduct hout. Het was één van de eerste houthandels die het keurmerk voor verantwoord bosbeheer FSC omarmde. Sindsdien is er veel ten goede veranderd: er kwamen keurmerken bij, zoals PEFC en Keurhout, en wordt er een steeds groter deel van het hout met keurmerk verhandeld.

“Via vele initiatieven ondersteunen wij direct en indirect de verduurzaming binnen onze branche. Samen met brancheorganisatie Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH)  en al haar leden monitoren wij de ‘vergroening’ van onze gezamenlijke inkoop. Zo streven wij er onder andere naar 100% van al het naaldhout, minstens 50% van het hardhout en minstens 85% van al het plaatmateriaal met een FSC- of PEFC –keurmerk in te kopen. Deze doelstellingen lopen aan het eind van dit jaar af. Daarna worden nieuwe, nog ambitieuzere doelstellingen opgesteld. Ons volledige milieubeleid leggen wij apart vast in ons Green Policy Program. Dit programma telt tien (doel)stellingen, en gebruiken wij om zowel binnen als buiten de organisatie ons streven extra voor het voetlicht te brengen.” Met het verhandelen van hout en bouwmaterialen is er ook veel logistiek en transport. Ook op dit gebied spant PontMeyer zich extra in. Het leidde tot het behalen van de prestigieuze Ster in het Lean & Green Award in 2014. “Die behaalde ster is het bewijs dat je niet alleen de ambitieuze doelstellingen met betrekking tot Lean & Green ondersteunt, maar ze ook daadwerkelijk realiseert. Ook met onze jaarlijkse emissierapportage proberen wij ons energieverbruik zo goed mogelijk in kaart te brengen. Wij zetten gericht in op energiebesparende maatregelen, zoals de ontwikkeling van een schoner en zuiniger wagenpark. Tot slot kopen we op grote schaal windenergie aan, waardoor we de afname ‘grijze’ stroom compenseren met ‘groene’ stroom. Al met al een behoorlijk compleet programma voor wat betreft maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een programma dat heel goed past bij PontMeyer, wie zij is en wie zij wil zijn op lange termijn.”

Op 30 december sluit burgemeester Hans Cornelisse de Millennium Mix af. De reeks begon op 7 juli 2010 met een bijdrage van hem. Met zijn laatste bijdrage reeks is de cirkel rond.