Trots als Langedijker

Karel en Lieneke “blij en verrast”

Bij zijn afscheid als voorzitter van het Comité van Aanbeveling van Millenniumgemeente Langedijk op dinsdag 24 juni, ontving Karel Balder een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Hans Cornelisse heeft hem het lintje, dat hoort bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, opgespeld.

Lange staat van dienst

Karel Balder (67) verricht al bijna dertig jaar vrijwilligerswerk. Eerst als jeugdouderling, kerkmeester en lid van de commissie Kerk 2000+ bij de Gereformeerde Kerk van Broek op Langedijk. Vervolgens was hij sinds 2006 tot 2010 actief als raadslid en aansluitend als burgerraadslid van de gemeente Langedijk. Verder heeft hij zich sinds 2008 ingezet voor de Millenniumgemeente Langedijk, als voorzitter van het Comité van Aanbeveling en als lid van diverse werkgroepen. Millenniumgemeente Langedijk richt zich op 3 van de 8 millenniumdoelen; het versterken van eerlijke handel, verduurzaming van het milieu en het uitbannen van extreme armoede. Mede door zijn inzet is de gemeente Langedijk in 2011 uitgeroepen tot de meest inspirerende Millenniumgemeente van Nederland.

Fairtrade & Millenniumgemeente

Vanaf 2009 heeft Balder zich als lid van de werkgroep Fairtrade van de Millenniumgemeente Langedijk ingezet om samen met winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid te werken aan meer eerlijke handel. Deze samenwerking heeft erin geresulteerd dat Langedijk zich sinds 2012 als één van de weinige gemeenten in Nederland zowel Millenniumgemeente als Fairtrade gemeente mag noemen.