Dertien kilo zwerfaval in 1,5 uur opgeruimd!

Tijdens Hemelvaartsdag stond Langedijk4GlobalGoals samen met FAIR-NU en El kombi Sup op de markt om bezoekers  te wijzen op de problemen van zwerfaval in Langedijk.

Wanneer je langs het fietspad fietst of gewoon door je buurt loopt, dan lijkt het wel mee te vallen met het zwerfafval, maar wanneer je wat verder kijkt ligt er in elke wijk troep tussen de bosjes, in de goot en het gras. Dat begint bij sigarettenpeuken (afbreektijd 2-12 jaar!), snoepwikkels, dopjes en blikjes tot allerlei soorten glas- en plasticflessen.  Daarom staken enkele marktbezoekers spontaan de handen uit de mouwen en maakten twee korte zwerfafval wandelingen door de buurt. Jong en oud deed mee tijdens deze opruimactie en maakte maar liefst 13 kilo zwerfaval buit in 1,5 uur (3,5 km traject)! Het zwerfafval is de volgende dag naar de gemeentelijke werf gebracht, zodat het verder verwerkt kan worden tot grondstoffen voor recycling.

Gelukkig spraken we ook veel mensen tijdens de markt die tijdens hun wandeltochten al zwerfafval opruimen. Nog beter is het natuurlijk als dat afval niet in de natuur en uiteindelijk in de oceaan (plastic soup) beland!