Jack Wagenaar IILeveren de zonnepanelen genoeg stroom voor het opslag- en koelbedrijf van Jack Wagenaar in Oudkarspel, vragen Dorothea en Arjen Kroon zich af.

 Het antwoord is ‘ja’ en ‘nee’.  Rara, hoe kan dat? Jack Wagenaar verhandelt aardappels en kool. Hij slaat die goederen op met het oogmerk die zo snel mogelijk weer te verkopen. In de tussentijd moeten er natuurlijk wel gekoeld worden. Daarvoor beschikt hij over twee enorme schuren met daarin aparte koelruimtes. “Twee jaar geleden heb ik 270 zonnepanelen laten plaatsen op mijn nieuwe koelcellen aan de Kerkmeerweg. Van oorsprong was ik met andere tuinders bezig met de plaatsing van windmolens. Dat ging om een aantal redenen niet door. Daarom hebben we met zeven anderen de ontvangen subsidie gebruikt voor de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen. Die leveren beduidend minder rendement op dan windmolens. Want het waait in deze streek altijd, maar de zon schijnt niet 24 uur per dag. Toch leveren de panelen voldoende stroom op om mijn machines te voeden. Het koelen van de opgeslagen producten gaat met behulp van traditionele stroom uit het stopcontact. Dankzij deze zonnepanelen kan ik gebruikmaken van drie groepen van elk 80 Watt. Zodoende ben ik kleinverbruiker, dat scheelt in de kosten.”

Los van de financiële voordelen van zonnepanelen, is Jack zich wel degelijk bewust van de ecologische waarde van de panelen. “Het scheelt in het verbruik, vooral omdat er sprake is van directe aanvoer. Zonne-energie dat via de transporteur wordt geleverd, levert in mijn ogen nauwelijks rendement op. De panelen op mijn dak leveren jaarlijks op papier ongeveer 60 MW stroom op. Dankzij  de mooie zomer is dat afgelopen jaar iets meer geworden. Dat is goed voor het milieu en fijn voor mijn portemonnee. Daar ben ik best tevreden over.”

Jack Wagenaar vraagt zich of hoe biologisch de kolen van Gertjan Kos zijn.