Op 28 maart hadden de leden van de werkgroep Lokaal en Duurzaam een primeur. Ze waren op bezoek op de boerderij van Paul en Paula Bijvoet. Daar werd bekendgemaakt dat die dag de eerste energieneutrale woning van de actie De Stroomversnelling was  opgeleverd.

 

Vier landelijke bouwbedrijven en zes woningcorporaties hebben de handen ineengeslagen om de komende jaren 110.000 huurwoningen uit de jaren zestig en zeventig slim te renoveren. Dat zijn nu  nog ware energievreters. In de toekomst staat de energiemeter van de aangepaste woningen op nul! De renovatie bestaat uit een combinatie van optimale isolatie (wanden, daken en ramen), het toepassen van slimme installaties en het gebruik van duurzame energie die lokaal wordt opgewekt.

Energieneutraal

De eerste opgeleverde woning staat aan de Bosboomstraat in Heerhugowaard. Het huis is voorzien van driedubbel glas, 28 zonnepanelen en allerlei moderne snufjes. Omdat de gasmeter is verdwenen, staat in de keuken een inductiekookplaat, de woningcorporatie leverde er een pannenset bij. Het bedrag dat de huurder nu kwijt is aan de energiekosten, wordt gebruikt om de energiebesparende middelen te bekostigen. De huur gaat dus niet omhoog. Projectleider Marnette Vroegop van Woonwaard ging uitgebreid in op de geschiedenis van dit initiatief. Naast technische uitdagingen moesten ook allerlei wettelijke regels worden getrotseerd. Maar ze is optimistisch. “Nu de eerste woning daadwerkelijk is gerenoveerd, kan begonnen worden met de seriematige aanpak. In Heerhugowaard kijken ze daar naar uit. Over zes jaar moeten landelijk zo’n 110.000 aangepaste huurwoningen zijn opgeleverd. Door productinnovatie en schaalvergroting zullen de kosten flink gaan dalen. Dat is positief nieuws voor iedereen: dezelfde woonlasten, maar meer comfort en minder CO2-uitstoot.”

Warme kachel

Naast de energieneutrale woning konden de bezoekers ook kennismaken met de energieboerderij van Paul Bijvoet. Zijn boerderij wordt verwarmd door een 32KW industriële pelletkachel. De voorraad pellets hoeft slechts eenmaal per jaar aangevuld te worden, een onderhoudsbeurt is het eerste jaar nog niet nodig geweest. Voor het stroomverbruik en warm tapwater is de boerderij volledig zelfvoorzienend door het gebruik van zonneboilers en -panelen.

 

Let’s Do Award

Ans Ursem van Fair Business gaf een pitch over de Lets Do Award 2014. Dit jaar gaan  zes gemeenten, waaronder Langedijk, strijden om de Award binnen te halen. Na het succes van vorig jaar, Langedijk kwam als winnaar uit de strijd, gaat de gemeente proberen dit ook in 2014 weer te realiseren.

 

Na afloop werd bij een fairtrade hapje en drankje behoorlijk nagepraat over de leerzame middag bij een zeer innovatieve ondernemer.