Bezoekers van de actiedag op 26 september in museum BroekerVeiling konden meedoen aan een duurzame prijsvraag. Er waren toepasselijke prijzen: Kinderen maakten kans op een spellendoos, volwassenen konden een energiepakket winnen. De hoofdprijs is een professionele energiescan. Inmiddels zijn alle prijswinnaars bekend.

Tijn en Mila Schot uit Alkmaar, Gijs Wolthuis uit Koedijk, Elisa Vestering uit Sint Pancras en Erben en Sybren Meijer uit Heerhugowaard wonnen een spellendoos. D. Minkema uit Egmond aan Zee, A. Dekker, M. Rintel, S. van Otterdijk en D. Bos-Smits uit Zuid-Scharwoude ontvangen een energiepakket. De hoofdprijs is gewonnen door mw. R. Kauw uit Noord-Scharwoude. In overleg met haar voert adviesbureau Green Steps uit Warmenhuizen in haar woning een energiescan uit.

De juiste antwoorden op de prijsvraag zijn:

In Nederland staat zuivel bovenaan als het gaat om verspilling van voedsel / Niet waar. Brood staat met stip op 1!

Een derde van de wereldwijde voedselproductie wordt verspild. / Dat is helaas waar.

Papiervezel kan wel zeven keer worden hergebruikt. / Waar. De papiervezel verliest op een gegeven moment het vermogen om nog te hechten.

De gemiddelde afbraaktijd van eensigarettenpeuk is twee tot 15 jaar. / Niet waar. Sigarettenpeuken zijn een groot probleem. Ze vergaan niet door de
microplasticdeeltjes in hetfilter. Daarnaast vervuilt 1 peuk zo’n 6 tot 8 liter water!

Van de inhoud van een volle GFT-container kun je een dag een huis warm stoken. / Niet waar. Je kunt er één dag van stoken of 21 dagen mee
koken.

Een zonnepaneel heb je gemiddeld in ongeveer vijf jaar terugverdiend. / De kosten van een zonnepaneel verdien je in zo’n zeven jaar terug.

Een zonnepaneel gaat 20 jaar mee. / Niet waar. Een zonnepaneel is na zo’n 25 jaar uitgewerkt.

Nederland heeft wereldwijd het meeste vee per hectare landbouwgrond. / De veedichtheid is in Nederland veel groter dan in andere landen.

Voor één hamburger is net zo veel water nodig als vijf weken elke dag douchen. Niet waar. Je kunt er / wel zeven weken van douchen!!!