Theater de Sluis

Van donderdag 23 t/m maandag 27 april 2015 was de sluis van Broek op Langedijk het decor van een unieke theaterproductie!

Het thema: de bedreigingvan het unieke Oosterdelgebied. Ook deze keer willen de organisatoren door het verhaal de Millenniumdoelen onder de aandacht van het Langedijkse publiek brengen.

Het gonsde het van de speculaties op Facebook en in het Langedijker Nieuwsblad. Het Medisch Centrum Alkmaar zou naar Langedijk komen volgens onze fakeberichten van Nu.nl en de NOS site.

Tijdens de invallende schemer ontrolde dit eigentijds drama. Twintig acteurs, vele vrijwilligers en een band werken aan de productie mee.

Met grote trots voerden we zes geweldige en uitverkochte voorstellingen op.

"Theater de Sluis! heeft bijgedragen dat Langedijk de meest inspirerende Global Goals-gemeente 2016 van Nederland is geworden!"

Watertappunt Geestmerambacht

Sinds 2012 staat in het recreatiegebied Geestmerambacht een Join the Pipe-watertappunt. Join the Pipe zet zich in voor schoon drinkwater over de gehele wereld. Zo heeft de organisatie al meer dan 100 water- en sanitaire projecten gefinancierd in ontwikkelingslanden. Bij dit tappunt kunnen bezoekers kraanwater tappen in een (meegebracht) flesje. Zo levert de gemeente Langedijk een bijdrage aan de reductie van de 182 miljoen plastic flessen die jaarlijks in Nederland wordt gebruikt.

Onze gemeente ontving dit watertappunt van de VNG en de stichting Join the Pipe ter ere van de onderscheiding ‘Meest inspirerende Milleniumgemeente van Nederland’, die Langedijk in 2012 ten deel viel.

De prijs die Millenniumgemeente Langedijk heeft gewonnen bestond uit twee delen: Join the Pipe verzorgde ook voor een drinkwaterpomp in Bangladesh, onder het motto ‘wij een pomp, zij een pomp’

"Het idee om in het Geestmerambacht een tappunt te plaatsen heeft te maken met duurzaamheid. Als je kraanwater kunt tappen, hoef je geen water in flesjes te kopen, wat veel duurder is en bovendien belastend is voor het milieu. Bij mineraalwater heb je maken met de productie van flesjes, vervoer en afval. Dagelijks komen honderdduizenden flesjes in het milieu terecht. Kraanwater daarentegen is gezond, goedkoop en duurzaam. Op deze manier willen we de drinkwaterflesjes-cultuur tegen gaan."

Opening tappunt
Tappunt geestmerambacht