WAT WIJ DOEN

Ons doel

Langedijk4GlobalGoals zet zich lokaal en regionaal in om haar inwoners, ondernemers en belanghebbenden te stimuleren en te activeren de Global Goals te realiseren. Dit ter bevordering van een duurzame leefomgeving voor iedereen, nu en in de toekomst.

Wij willen eind 2020 een koploper in de regio zijn, waar actieve inwoners, ondernemers en belanghebbenden voor, door en met elkaar vele initiatieven ondernemen die realisatie van de Global Goals mogelijk maken.

Realisatie van de Global Goals

Global Goal 2: geen honger

Geen honger en duurzame landbouw

Landbouw is van oorsprong de kern van Langedijk.

Daarom stimuleren we biologische (dynamische) projecten in het Oosterdelgebied samen met stichting Veldzorg en stichting Oosterheem.

We zoeken nog enkele vrijwilligers die willen meewerken aan de plannen en daarmee  invulling geven aan dit doel.

Schoon water

Schoon drinkwater en sanitair

Langedijk is een waterrijke gemeente. In 2018 steunen we daarom het Oeganda project van het Jan Arentsz dat in samenwerking met UP4S is opgezet. Dit project voorziet een school in Oeganda van schoon drinkwater.

Daarnaast willen we dit jaar een programma opzetten waarmee ook de mensen in de dorpen van Oeganda de beschikking krijgen over waterfilters. Iedere Langedijker kan door het storten van een klein bedrag er voor zorgen dat een gezin in Oeganda een waterfilter krijgt.

Duurzame energie

Betaalbare en duurzame energie

Langedijk streeft naar een CO2 neutrale gemeente in 2035.

Wij informeren over duurzame energie en subsidies. Werken aan een lokale non-profit energie coöperatie en zoeken samenwerking met regionale partners om te komen tot een duurzame energie voorziening in Langedijk.

In oktober organiseren we de "Nacht van de Nacht" om mensen bewust te maken van lichtvervuiling.

Duurzame consumptie

Verantwoorde consumptie

Langedijk is een Fairtrade Gemeente.

Wij stimuleren inwoners en bedrijven in Langedijk om het gebruik van eerlijke en biologische producten te vergroten met o.a. een Eerlijk Winkelen route.

Tijdens de maandelijkse Repair Cafés repareren we samen kapotte spullen zoals elektrische apparaten, kleding etc.

De Bekerstreet-vrijwilligers zamelen elk jaar duizenden plastic bekers in tijdens het Indian Summer Festival.

DOE MEE

Deel de Global Goals

Hoe meer mensen de nieuwe Global Goals leren kennen, hoe succesvoller het initiatief zal zijn. Maak de Global Goals daarom bekend, hang ze op het prikbord van je bedrijf, in de klas, bij je sportvereniging, in winkelcentra, kortom, op alle plekken waar veel mensen komen.

Deel deze video, de Global Goals afbeeldingen etc.

Samen kunnen we dit waar maken. Voor iedereen, overal!

Langedijk4GlobalGoals

Supports

Nog steeds leven er op de wereld ruim een miljard mensen in extreme armoede. Meer dan 60% van alle werkenden in ontwikkelingslanden leven op of onder de armoedegrens.

Fairtrade Gemeente is een eervolle titel die aangeeft dat in de gemeente Langedijk winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel

Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties.

Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker en doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting.

Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de 13e keer georganiseerd op zaterdag 28 oktober 2017.

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn.

Het Repair Café brengt daar verandering in!

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig.

Alle informatie over de Global Goals