Herfst, tijd om de kachel – of de centrale verwarming – weer aan te steken. Dan zit je er de komende maanden lekker warm bij. Vaak is de verwarming je grootste energieverbruiker. Een goede isolatie helpt om op je stookkosten te besparen. Want door de juiste isolatie blijft de warmte in huis hangen.

Maar in Nederland zijn drie van de vier woningen niet goed geïsoleerd. Dat is zonde, want isolatie heeft alleen maar voordelen: minder kou en tocht, lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot. Isolatie loont dus!

Wat kost isolatie en wat levert het je op?

Een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt jaarlijks gemiddeld 700 kubieke meter gas voor verwarming. Dat kost je aan gas ongeveer € 600. Een vergelijkbare, maar slecht geïsoleerde woning, gebruikt daarvoor ongeveer 3.000 kubieke meter gas. Dat kost wel € 2.500, ruim vier keer zo veel! Van slechte naar goede isolatie scheelt dus jaarlijks veel geld.

Een warmer huis en een beter klimaat

Een slecht geïsoleerd huis verliest vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door je huis ‘in te pakken’ met een dikke laag isolatiemateriaal, houd je de warmte beter vast. En heb je dus minder energie nodig om het te verwarmen. Het resultaat van die inpakactie is een prettiger en warmer huis en lagere energiekosten. Minder gas betekent ook een lagere uitstoot van broeikasgassen. Woningisolatie is één van de grootste klappers om je klimaatimpact te verminderen.

Subsidiemogelijkheden

Er is een landelijke subsidie voor isolatie. Onder bepaalde voorwaarden kun je ongeveer 20 procent van de gemaakte kosten terugkrijgen, tot een maximum van € 10.000. Bij het afsluiten van een hypotheek kun je extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Er zijn ook voordelige leningen voor energiebesparende maatregelen. En sommige gemeenten hebben extra subsidies. Check die mogelijkheden via www.energiesubsidiewijzer.nl. Op de site www.verbeterjehuis.nl krijg je via een snelle scan van jouw woning advies over de mogelijkheden en kosten van een duurzamer en energiezuiniger huis. Ga zelf eens na wat isoleren je oplevert!

Aandacht voor het klimaat (doel 13) is een van de zes doelen die Langedijk4GlobalGoals nastreeft. Daarbij werken we samen met diverse partijen (doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken).