Eten en drinken zorgt voor ongeveer 25 procent van onze milieubelasting. Dat percentage kun je verlagen door geen eten weg te gooien en minder vlees te eten.

Eten en drinken weggooien is zonde voor het milieu en slecht voor je portemonnee. Omdat vaak restjes worden weggegooid, onderschatten veel mensen hoeveel voedsel ze jaarlijks verspillen: gemiddeld negen procent, omgerekend ruim 34 kilo, per jaar. Dat kost je elk jaar ruim honderd euro per persoon!

Te veel ingekocht

Brood en zuivel gooien we het meest weg. Daarnaast spoelen we elk jaar ongeveer 45 liter aan dranken door de gootsteen of het toilet. De oorzaken daarvan zijn: te veel ingekocht, te lang bewaard, te veel bereid of niet lekker. Als voedingsmiddelen die nog prima te eten zijn in de vuilnisbak belanden, gaan ook alle energie en grondstoffen verloren die nodig waren om die etenswaren te telen, vervoeren, koelen en eventueel te bewerken en te verpakken. Voedselverspilling in Nederlandse huishoudens veroorzaakt ongeveer 1,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van de gemiddelde consument.

Vlees, vis of vega

Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar niet de enige. Je kunt ook kiezen voor plantaardige producten als peulvruchten, sojaburgers en tofu. De productie van plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen veroorzaakt veel minder milieuschade dan de productie van vlees. Voor een kilo vlees is gemiddeld vijf kilo plantaardig materiaal (veevoer) nodig. Vleesproductie zorgt verder voor veel meer uitstoot van broeikasgassen en voor verzuring van de bodem en de lucht. Dat geldt ook voor vleesvervangers die gemaakt zijn van zuivel.

Minder vlees

Vind je het lastig om vlees in te ruilen voor een alternatief? Begin dan met minder vlees in gerechten, geef groenten de hoofdrol en stap over op een of twee vleesloze dagen per week. Wil je toch vlees? Ga dan voor kip. Van alle vleessoorten heeft kip de laagste klimaatbelasting. Als je op dierenwelzijn let, kies je voor kip met een keurmerk als Biologisch, EKO, Demeter en Beter Leven 2 en 3 sterren. Een dagje zonder vlees of vleesvervangers kan ook. Want in Nederland krijgen we gemiddeld meer eiwit binnen dan dagelijks nodig is.

Verantwoorde consumptie en productie (doel 12) is een van de zes doelen die Langedijk4GlobalGoals nastreeft. Daarbij werken we samen met diverse partijen (doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken).