LANGEDIJK - Een nieuw jaar met een nieuwe naam en een nieuw logo. Maar de voornemens zijn niet gewijzigd, namelijk een duurzame samenleving. Dat is de wens voor 2019.

De naam Millenniumgemeente is achterhaald sinds de Millenniumdoelen per 1 januari 2016 zijn opgevolgd door de Sustainable Development Goals, afgekort Global Goals. Om die reden wordt de naam aangepast: Millenniumgemeente Langedijk gaat voortaan door het leven als Langedijk for Global Goals. De naam mag dan zijn veranderd, de boodschap wijzigt niet: inwoners en bedrijfsleven in en rond Langedijk wijzen op hun invloed op de directe leefomgeving en daar samen wat aan doen. Daarbij gericht op vier navolgende doelen.

Geen honger en duurzame landbouw

Landbouw is van oorsprong de kern van Langedijk. Daarom worden biologische (dynamische) projecten in het Oosterdelgebied samen met stichting Veldzorg en stichting Oosterheem gestimuleerd.

Schoon drinkwater en sanitair

Langedijk is een waterrijke gemeente. In 2018 werd het Oegandaproject van het Jan Arentsz gesteund dat in samenwerking met UP4S is opgezet. Dit project voorziet een school in Oeganda van schoon drinkwater. Dit jaar leveren Langedijker scholieren er waterfilters af.

Betaalbare en duurzame energie

Langedijk streeft naar een CO2-neutrale gemeente in 2035. Langedijk for Global Goals informeert over duurzame energie en subsidies, werkt aan een lokale non-profit energiecoöperatie en zoekt samenwerking met regionale partners om te komen tot een lokale duurzame energievoorziening. In oktober wordt traditioneel de Nacht van de Nacht georganiseerd. Daar ervaren de deelnemers de duisternis en kunnen ze zich even afsluiten van de alom aanwezige lichtvervuiling.

Verantwoorde consumptie

Langedijk is een Fairtrade Gemeente. Daarom worden inwoners en bedrijven in Langedijk gestimuleerd om het gebruik van eerlijke en biologische producten te vergroten met onder andere een 'Eerlijk Winkelen route'. Tijdens de maandelijkse Repair Cafés worden kapotte spullen gerepareerd zoals elektrische apparaten en kleding. Bekerstreet-vrijwilligers zamelen elk jaar duizenden plastic bekers in tijdens het Indian Summer Festival.