Op zaterdag 25 oktober was er bij Stichting Veldzorg in Broek op Langedijk (ingang tegenover Café Marktzicht) weer de Nacht van de Nacht georganiseerd. Bezoekers er met ongeveer 60 mensen.

Er waren verschillende activiteiten, zoals een rondje varen door het Oosterdel, een wandeling over het Eerstelingenpad (beide  onder leiding van een gids) of lezingen bijwonen in het gebouw van Stichting Veldzorg. Ook was het die avond mogelijk om met een sterrenkijker naar de maan en de hemel te kijken.

De boottocht en de wandeling vinden plaats in het donker. Dat is een aparte ervaring omdat de natuur in de nachtelijke uren heel anders overkomt dat bij daglicht! FOTOS

een impressie van de Nacht v.d. Nacht 2014

Vooraf waren er 33 volwassenen en 11 kinderen aangemeld voor de boottocht door het donkere Oosterdel.
We hebben veel publiciteit gehad (via Gijs Schram) in diverse kranten en websites. Ook zijn er heel wat aanplakbiljetten opgehangen door heel Langedijk en Margreet heeft een artikel op de website van de Van Arkelschool laten plaatsen.

Op 25 oktober waren we allemaal al voor 19.00 uur aanwezig. Marinus zorgde er, in reflecterend pak, samen met wat scouts voor, dat alle bezoekers de weg naar de ingang van St. Veldzorg konden vinden.
Dhr. Verbeek van de Sterrenwacht en dhr. Fick van Pakano Lighting werden door Gerard naar de zaaltjes gebracht, waar zij hun lezingen over resp. sterren/maan en licht/effecten daarvan/Led-verlichting, konden houden.

De zaal liep vol en vrijwel iedereen nam een kopje thee/koffie. De opbrengst daarvan voor St. Veldzorg was daardoor behoorlijk.

Ik schat dat er minstens 60, mogelijk wel 70 personen waren, waaronder veel kinderen.
Veel mensen kwamen ook zonder vooraf te hebben aangemeld. Waarschijnlijk keken ze eerst wat de weersverwachting was. Terecht natuurlijk bij een programma met zoveel buiten-aktiviteiten.

Om 19.30 uur hield Margreet een inleiding, waarbij ze aangaf wie wie is en wat de indeling van de avond zou worden. Ook vertelde ze waarom de Nacht v.d. Nacht wordt gehouden en wat de verdere aktiviteiten van de werkgroep “duurzaamheid” zijn/verwees ook naar de website van de Millenniumgemeente Langedijk en de lektuurtafel bij St. Veldzorg.

Vanaf 19.45 vertrokken 2 boten (met in 1 boot zoveel mogelijk de ouders met hun kinderen) en Gijs Schram als gids, naar het Oosterdel. Daar hebben ze de boot stilgelegd en geluisterd naar de stilte/gekeken naar de sterren en gezien hoeveel randverlichting er nog vanuit o.a. Heerhugowaard te zien is.
Het was een prachtig stille, niet al te koude avond. Dit heeft zeker ook bijgedragen aan het succes van de avond.

Vanaf 19.45 uur vertrok ook een groep mensen, o.l.v. Gerard, voor een wandeling over het donkere Eerstelingenpad (rondom het Oosterdelgebied). Ze hebben heerlijk gewandeld, niet veel nachtdieren gezien en er wel 1 1/2 uur over gedaan. Het programma diende dus wat aangepast te worden, aangezien ook veel wandelaars nog wilden varen.

Om 21.00 uur is er nog een boot vol geïnteresseerden vertrokken en toen de wandelaars om 21.15 uur aankwamen en een even naar het toilet waren geweest/wat gedronken hadden, vertrok de laatste boot rond 21.30 uur.

De 2 lezingen werden tijdens de eerste ronde niet zo goed bezocht. De meeste mensen gingen varen/wandelen. Echter de 2e ronde was het wel druk bij beide lezingen en beide heren hebben aangegeven dat ze het een succesvolle avond vonden. Dhr. Fick was zelfs pas rond 22.30 uur klaar met zijn lezing (zowel hij als zijn toehoorders kozen ervoor om door te gaan na 22.00 uur).

Karel Balder heeft heel wat kinderen/volwassenen een blik door zijn sterrenkijker gegeven en hen van informatie voorzien. De verlichting bij het Schapenland was tijdens deze nacht uitgedaan door dhr. C. v.d. Pluijm. Het was regelmatig helder deze avond en zodoende hebben veel mensen de sterren goed kunnen bekijken.

We hebben een flap-over gebruikt om de mensen de mogelijkheid te geven het programma van de avond alsnog na te lezen. En Margreet heeft de aanwezig beloofd dat iedereen de kans zou krijgen om een keer te varen. Dat zorgde volgens mij voor voldoende rust.

Het was een hele organisatie (vooraf en tijdens de avond), maar ik heb van vele bezoekers gehoord dat ze het leuk/interessant vonden. Volgens mij was het onze inzet waard en misschien kunnen we het zelfs volgend jaar nogmaals op deze wijze organiseren.
De locatie is prachtig, de samenwerking met St. Veldzorg en hun schippers is prima, een rondvaart in het donker is een publiekstrekker. De lezingen werden erg gewaardeerd (ook door een aantal mensen van Oosterheem). Oftewel: een geslaagde avond.

Iedereen bedankt voor de inzet.

 

Button Nacht van de nacht IINacht van de nacht Oosterdel