Karel Balder stelde in de vorige editie van de Millennium Marathon de volgende vraag aan Eva van der Plas van Van der Plas Sprouts in Broek op Langedijk, wereldwijd marktleider en trendsetter op het gebied van kiemgroenten: op welke manier geeft Van der Plas Sprouts invulling aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen?
evaplas-sta
“Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) denk ik in de eerste plaats aan onze betrokkenheid bij Yojana, een project in India. ‘De wereld verbeteren kunnen we niet, hun wereld wel!’ is het motto van deze stichting. Van der Plas Sprouts heeft gekozen voor ondersteuning van een project dat dicht bij onze core business ligt: de aanleg van moestuinen met veel bladgroenten en peulvruchten. Het geeft een goed gevoel om daar als bedrijf een concrete bijdrage aan te kunnen leveren.
Ook op het gebied van duurzaamheid is Van der Plas Sprouts maatschappelijk verantwoord bezig. Ons uitgangsmateriaal is GMO-vrij, wat betekent dat het niet via genetische manipulatie tot stand is gekomen. Een deel van het uitgangsmateriaal is zelfs biologisch. De teelt van kiemgroenten vindt bovendien plaats zonder gebruik van groeistoffen, meststoffen of chemische middelen. Water en warmte, meer komt er niet aan te pas. Met onder andere een waterterugwinningssysteem proberen we verder zo zuinig mogelijk om te gaan met het water en de warmte dat we voor de teelt nodig hebben.”

Op haar beurt heeft Eva een vraag voor Bram Spaans (22). Hij doet de opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming, werkt in het weekend bij Van der Plas Sprouts en doet in zijn vrije tijd veel vrijwilligerswerk. Eva’s vraag aan hem: leven de millenniumdoelen een beetje onder jongeren of is het iets dat vooral ouderen bezig houdt?