‘Hoe kunnen wij het duurzame leefmilieu veranderen en zodanig verbeteren dat de armoede ook bestreden kan worden?’ was de vraag van Bram en Joke Schoon uit Broek op Langedijk aan Wietske en Arjan van Breugel in Zuid-Scharwoude.

Breugel-S

“Wanneer we in het klein mee willen werken aan een duurzaam leefmilieu en bestrijding van de armoede, denk ik als eerste aan de verandering van onze aankopen. Door de reclame worden mensen geprikkeld om dingen te kopen die ze niet nodig hebben en die zeker hun levensgeluk niet helpen toenemen. Hiervoor wordt in veel gevallen geld geleend, wat met veel rente terugbetaald moet worden.
Het geld dat op die manier onnodig wordt uitgegeven, kan beter worden besteed aan een goed doel, waardoor mensen die aan de meest noodzakelijke dingen gebrek hebben geholpen kunnen worden. Wanneer er minder reclame is kunnen producten goedkoper worden, zodat mensen voor minder geld alleen die producten kopen die ze werkelijk nodig hebben.
Ik vind het ook belangrijk dat producten hergebruikt worden door mensen te stimuleren ook eens in een Kringloopwinkel of tweedehands kledingwinkel te gaan snuffelen. Ik heb zelf een winkeltje met tweedehands boeken op internet. Ik vind het belangrijk dat boeken een tweede leven krijgen bij mensen met een klein inkomen. De opbrengst gaat gedeeltelijk naar een goed doel, dat per jaar verschilt. Afgelopen jaar was het goede doel het project in Malawi, waarvoor Bram en Joke Schoon zich inzetten. Dit jaar gaat het geld naar de plaatselijke afdeling van Dorcas. Ik vind dat meer mensen in het klein iets kunnen opzetten om een goed doel te steunen. Het geeft enorm veel voldoening.”

Wij hebben een vraag aan Maria en Dick Bootsman uit Noord-Scharwoude: het armste land op het Westelijk Halfrond, Haïti, werd onlangs getroffen door één van de ergste natuurrampen van de laatste jaren. Worden jullie daar moedeloos of juist strijdbaar van?