Zijn er in de opvoeding van jullie kinderen speciale aandachtspunten met betrekking tot de drie millenniumdoelen die Langedijk gesteld heeft en hoe geven jullie hier handen en voeten aan? Dat was de vraag die Alexandra en Marcel Goudsblom uit Zuid-Scharwoude werd gesteld door hun dorpsgenoten Tineke en Willem Gootjes. Dit is hun antwoord:
goudsblom---staand
Eigenlijk zijn alle drie de millenniumdoelen in ons leven verweven. Wat de kinderen betreft: het is ze letterlijk en figuurlijk met de paplepel ingegoten!
Naast borstvoeding, op meerdere fronten duurzaam, kregen ze babyvoeding van biologisch graan en later, toen ze koemelk mochten, kwam dat van boerderij De Swaan. Met producten uit de omgeving (in plaats van ze van verderop te importeren) houden we onze ecologische voetafdruk lager (nu 2,0!). ‘s Zomers, als de nieuwe appels nog op zich laten wachten, kopen we ze bewust niet van overzee .En kiwi’s, om een ander voorbeeld te noemen, zijn er van de herfst tot in het voorjaar ook uit Frankrijk en Italië. In die periode eten we ze dus niet uit Nieuw-Zeeland.
De kinderen weten dat ook. ‘s Winters zouden ze ook graag sperziebonen eten, maar ze krijgen dan te horen dat ze tot juni moeten wachten. Gelukkig blijft er genoeg lekkers uit de regio over. In het voor- en najaar eten we dan een enkele keer boontjes uit Frankrijk en dat is dan een luxe. De waardering voor eten is mede daardoor groot. We eten veel biologisch, soms bijvoorbeeld van de groentekraam van De Oosterheem in Broek op Langedijk. De kinderen weten dus ook waar het vandaan komt. De boerenkool hebben ze de afgelopen twee winters tijdens het schaatsen in het Oosterdelgebied met eigen ogen aanschouwd!
Studies Tropische en Biologische Landbouw geven al aan dat deze millenniumdoelen voor ons al langer prioriteit hebben. In de tropen zou men veel baat hebben bij een bewustere consumeren in het rijke westen. Voor een dubbeltje op de eerste rang kan, maar niet ten koste van anderen en het milieu. Zo kennen onze kinderen het verschil tussen ‘vuile’ chocolade en Max Havelaar chocolade. Naast eerlijke handel is het op meer terreinen duurzaam; op dit soort plantages wordt bijvoorbeeld ook veel minder gif gebruikt. Dat is goed voor het product en zeker ook voor de mens en de aarde.
De kinderen gaan zo’n vijf kilometer verderop naar school. Als het even kan gaan we op de fiets. Dat is goed voor het milieu maar ook voor onze gezondheid en dus is in meerdere opzichten duurzamer. Veel zaken zijn gewoon voor ze. En daarmee gelukkig ook de millenniumdoelen. 

We hebben al een vraag bedacht: Op welke manier zouden jongeren aangesproken kunnen worden om een bijdrage te leveren aan de drie millenniumdoelen? We zijn nog op zoek naar iemand aan wie we deze vraagkwijt kunnen. Op deze plek leest u binnenkort wie het is geworden.