de titel uitreiking in Amsterdam!Vanaf zaterdag 25 oktober woont meer dan een kwart van alle Nederlanders in een Fairtrade Gemeente. Op 25 oktober nam Kajsa Ollongren, loco-burgemeester van Amsterdam, namelijk de titel Fairtrade Gemeente in ontvangst. Amsterdam is daarmee, net als Londen, Parijs en Wellington, een Fairtrade Hoofdstad, en bovendien de 50ste Fairtrade Gemeente van Nederland. Een gemeente verdient de titel, als door de campagne winkels, horeca, bedrijven en organisaties structureel kiezen om fairtrade producten te gebruiken of te verkopen. Wereldwijd zijn er inmiddels 1.557 Fairtrade Gemeenten. 

Ook Langedijk is Fairtrade Gemeente

Honderd Nederlandse gemeenten, een kwart van het totaal, spannen zich in om de titel Fairtrade Gemeente te behalen of te behouden. In totaal sleepten  50 gemeenten, waaronder Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht deze titel al in de wacht. Door de campagne namen al ruim 3.700 organisaties fairtrade structureel op als norm voor hun inkoopbeleid. In Langedijk gebruiken bijvoorbeeld Hotel Restaurant De Buizerd, Restaurant De Burg en de Regenboogkerk in Sint Pancras zichtbaar fairtrade producten.

Over Fairtrade Gemeente

In een Fairtrade Gemeente verkopen of gebruiken de lokale overheid, winkels, horeca, bedrijven en organisaties images ftgemeentezichtbaar fairtrade producten. Een onafhankelijke jury, onder leiding van Jacobine Geel, oordeelt aan de hand van zes criteria of gemeenten de titel Fairtrade Gemeente mogen dragen. De campagne zorgt ervoor dat meer boeren en producenten in ontwikkelingslanden kunnen werken onder fairtrade voorwaarden, zodat zij zelf kunnen investeren in een duurzame toekomst voor hun bedrijf en familie. Via fairtrade krijgen zij een goede betaling en kunnen zij werken en leven onder veilige en gezonde omstandigheden. Wereldwijd profiteren er meer dan zes miljoen mensen in ontwikkelingslanden van de effecten van fairtrade.

De Fairtrade Gemeente campagne is een initiatief van ICCO, Stichting Max Havelaar en Wereldwinkels en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij.