008In de vorige editie van de Millennium Marathon vroeg Peter Tromp zich af waar Marieke Neesen-Barten van Lief Langedijk de energie & inspiratie vandaan haalt om zich zo positief in te zetten voor de Langedijker gemeenschap.

Als geboren en getogen Langedijkse én als dochter van twee bevlogen ouders heeft Marieke de liefde voor haar dorp en zijn bewoners ‘met de paplepel ingegoten gekregen’.  “Mijn ouders waren altijd al actief voor de lokale gemeenschap. Daar ben ik dus mee opgegroeid. Mijn man kwam als vakbondsbestuurder altijd op voor de belangen van anderen. Die betrokkenheid bij mensen zit in de genen. Dat hebben mijn man en ik onder andere jarenlang uitgedragen via de lokale omroep. Drie jaar geleden hebben we Lief Langedijk opgericht. Het doel daarvan is om leuk positief nieuws te belichten en aandacht te vragen voor allerlei goede doelen. Daar is Stichting Lief Langedijk uit voortgekomen. Daarmee willen we aansprekende projecten op sociaal en cultureel gebied stimuleren. Zie het als een steuntje in de rug om lokale initiatieven te helpen realiseren.”

Marieke is op en top Langedijkse en dochter van een sociaal bewogen ondernemer. Ze zet zich belangeloos in voor bewoners die ideeën en plannen willen verwezenlijken welke de gemeenschap ten goede komen. Om dat in goede banen te leiden, heeft ze een stichting opgericht. Het driekoppige bestuur kijkt kritisch naar de aanvragen. Hun uitgangspunt is dat de aanvraag een duidelijk doel moet dienen en dat er sprake moet zijn van een meerwaarde en een toekomstperspectief en waarbij liefst zoveel mogelijk mensen worden bereikt. “Het is veel meer dan alleen maar geld beschikbaar stellen. Als bestuur willen we wat in gang zetten op sociaal of cultureel gebied. Als de aanvraag aan de voorwaarden voldoet, honoreren we dat. Dat heeft onder meer geleid tot de aanschaf van digitale schoolborden, een bankje bij kinderboerderij Jong Leven en muzieklessen voor leerlingen van de basisschool. De plannen daarvoor waren er al. Met onze financiële bijdrage konden die mede gerealiseerd worden. Op die manier maken we de mensen blij. Dat is ons doel.”

 

Marieke Neesen wil van Margreet Kruk van de werkgroep Duurzaam Langedijk wel eens weten waar zij de technische mensen voor het Repair Café vandaan haalt?