2014-06-15 20.20.05

Zomer op het Geestmerambacht
© Vera Vrijburg-Roukens

Juni 2014 – Elk jaar heeft iedereen weer hoge verwachtingen van de komende zomer. Wordt het prachtig strandweer? Of wordt het een zomer van niks? Meestal is het een mix van zon, wat bewolking en hier en daar een buitje. Soms is de zomer prachtig, andere keren valt het tegen. Maar elk jaar kijken we hoopvol uit naar een long hot summer!

Maar is het wel zo prettig als de temperatuur dagen achter elkaar meer dan dertig graden aangeeft? Als je vrij bent en aan het strand ligt wel, natuurlijk. Maar als je aan het werk bent, denk je daar anders over. Natuurlijk, lekker weer, een warm zonnetje en lange avonden willen we allemaal. Maar tropische temperaturen horen niet bij ons milde zeeklimaat.

Ook ik kijk uit naar de komende zomermaanden. Maar ik heb ik ook zo mijn bedenkingen over de opwarming van de aarde. Doemdenken ligt niet in mijn aard. Maar je kunt je ogen niet sluiten voor de gevolgen van de klimaatverandering op de korte én de lange termijn.  Goed insmeren met een hoge factor voorkomt verbranden van je huid. Maar het helpt niet tegen wateroverlast door piekbuien, toename van allergieën en meer druk op de natuur. Die veranderingen zetten de komende jaren door als gevolg van de opwarming van de aarde. Meer ongunstige effecten zijn volgens de laatste prognoses voor ons land beheersbaar.

Klimaatveranderingen en millenniumdoelstellingen hebben veel overeenkomsten. Als individu heb je weinig invloed, als gemeenschap kun je wel wat bereiken. Dat begint met bewustwording en eindigt met bewust een aantal zaken doen of laten. Laten we de komende maanden eens nadenken over de toekomst van de millenniumgedachte en de bijdrage die wij daar aan kunnen leveren. Bij voorkeur onder een lekker zonnetje en met een verfrissend drankje in de hand. Dan kom ik daar later op terug. En wat je de komende weken ook doet en waar en met wie je uithangt, geniet ervan. Daar is het immers zomer voor!

Zomerse groet,

Renske Endel