Jack WagIMG_9182 (3)enaar vroeg zich af hoe biologisch de kolen van Gertjan Kos zijn. Het antwoord op die vraag is eenvoudig te beantwoorden.

 Zeventig procent van de teelt van Gertjan Kos bestaat uit honderd procent biologische rode-, witte-, groene- en boerenkool. Die levert hij aan enkele grote retailers, waaronder Albert Heyn. Daarnaast verbouwt hij spitskool. Ook is Kos bezig met een nieuwe soort, genaamd Coolwrap. Dat is een platte witte kool met een milde smaak, ideaal als wrap, voor de sushi of op een sandwich.

Stabiele markt

“In 1996 ben ik kleinschalig begonnen met de teelt van biologische kolen. In de loop der jaren is het aandeel biologische kool gestaag toegenomen. Nu verbouw ik ongeveer 70 procent biologisch, de rest is traditioneel. De vraag naar biologische producten is de laatste jaren behoorlijk toegenomen, nu merk ik een zekere stagnatie. Daarom combineer ik biologische landbouw met traditionele landbouw. We verbouwen biologische kool voor enkele grote winkelketens. Die geven maanden van te voren aan welke hoeveelheden ze gaan afnemen. Wij zorgen dat die aantallen worden gehaald. De oogst en de verwerking van de verschillende producten zijn strikt gescheiden.”

“Biologisch is bij ons honderd procent natuurlijk, er komt geen bestrijdingsmiddel aan te pas. De controle daarop is streng, de voorschriften zijn duidelijk. Om aan de vraag te voldoen, en omdat we de grond voor biologische landbouw niet langer dan twee jaar achtereen kunnen gebruiken, telen we zowel in Langedijk, de Wieringermeer als de Noordoostpolder. Onze producten zijn weliswaar duurder dan gangbare kolen, maar smaken voller. Je proeft nog echt kool, dat maakt het zo bijzonder. Bovendien is de productiewijze beter voor het milieu. Daar zijn we uiteindelijk allemaal mee gebaat.”

Gertjan Kos vraagt Frank Blom Hoveniers in Oudkarspel hoe duurzaam hij werkt.