Bekerstreet, de oogstTijdens het Indian Summer Festival op 5 en 6 juni wijzen tientallen vrijwilligers de bezoekers op de duurzame aspecten van het evenement. Dat doen ze vooral door het inzamelen van bio-afbreekbare bekers, gemaakt van mais. Die kunnen worden ingeleverd bij een van de drie Bekerstreets op het festivalterrein.

Het principe van Bekerstreet is eenvoudig: afbreekbare bekers worden actief ingezameld, strikt gescheiden van het overige afval en na afloop gecomposteerd. Na enkele weken blijft er van tienduizenden lege bekers nagenoeg niets over. In 2013 werd een uniek record bereikt: honderd vrijwilligers haalden in twee dagen tijd 90.000 bekers op. Het streven is dit jaar 100.000 bekers in te zamelen!

Drie stands, veel vrijwilligersBekerstreet, de vrijwilligers
Bekerstreet is voor het zesde achtereenvolgende jaar actief tijdens het Indian Summer Festival. Een groep acteurs wijst de bezoekers op de stands. Daar krijgen bezoekers voor dertig ingeleverde bekers een credit, goed voor een gratis drankje. Vrijwilligers nemen de bekers in ontvangst en scheiden deze van het overige afval. Ook houden ze een enquête over het gebruik van afbreekbare bekers ten opzichte van een statiegeldsysteem. Tevens gaan ze in op drie millenniumdoelen van Millenniumgemeente Langedijk: bestrijden van extreme armoede, een duurzaam leefmilieu en bevordering van eerlijke handel. Deelnemers aan de enquête maken kans op een duurzame zonnelamp/oplader. Met de aanschaf van deze Waka Waka-lamp wordt een tweede exemplaar geschonken aan iemand in gebieden waar dat hard nodig is, zoals in Nepal.

Lokaal initiatief
Bekerstreet is een initiatief van Millenniumgemeente Langedijk. Het idee is zes jaar geleden omarmd door het Indian Summer Festival. In die periode zijn in totaal ongeveer 350.000 bekers ingezameld. Het muziekfestival vindt dit jaar plaats op het evenemententerrein in Geestmerambacht. Dat is speciaal ingericht voor grootschalige festiviteiten. Daardoor wordt nauwelijks schade aan de natuur en de omgeving aangericht. Met deze actie wil Millenniumgemeente Langedijk festivalgangers op ludieke wijze bewustmaken van hun invloed op de omgeving. Met de inzet van Bekerstreet wordt het Indian Summer Festival 2015 nog groener en duurzamer! Zorg voor het milieu kan immers ook leuk zijn, is de boodschap.

Illustratie Bekerstreet