Op donderdag 12 juli 2012 opende wethouder Ilse Overzier een Join the Pipe-watertappunt in het recreatiegebied Geestmerambacht. Bij het tappunt kunnen bezoekers kraanwater tappen in een (meegebracht) flesje. Zo levert de gemeente Langedijk een bijdrage aan de reductie van de 182 miljoen plastic flessen die jaarlijks in Nederland wordt gebruikt.

Opening tappunt

De gemeente ontvangt dit watertappunt van de VNG en de stichting Join the Pipe ter ere van de onderscheiding ‘Meest inspirerende Milleniumgemeente van Nederland’, die Langedijk begin dit jaar ten deel viel. Join the Pipe zet zich in voor schoon drinkwater over de gehele wereld. Zo heeft de organisatie al meer dan 100 water- en sanitaire projecten gefinancierd in ontwikkelingslanden.

Maar ook in Nederland maakt de organisatie zich sterk voor kraanwater, onder andere door het plaatsen van openbare watertappunten.

Tappunt geestmerambacht

Karel Balder, voorzitter van de Milleniumwerkgroep Langedijk: “Het idee om in het Geestmerambacht een tappunt te plaatsen heeft te maken met duurzaamheid. Als je kraanwater kunt tappen, hoef je geen water in flesjes te kopen, wat veel duurder is en bovendien belastend is voor het milieu. Bij mineraalwater heb je maken met de productie van flesjes, vervoer en afval. Dagelijks komen honderdduizenden flesjes in het milieu terecht. Kraanwater daarentegen is gezond, goedkoop en duurzaam. Op deze manier willen we de drinkwaterflesjes-cultuur tegen gaan.”

De prijs die Millenniumgemeente Langedijk heeft gewonnen bestaat overigens uit twee delen: Join the Pipe zorgt ook voor een drinkwaterpomp in Bangladesh, onder het motto ‘wij een pomp, zij een pomp’.

 

Voor meer informatie: www. join-the-pipe.org .