IMG_6786Dit jaar zijn op het Indian Summer Festival ongeveer 60.000 afbreekbare bekers opgehaald. Die konden op drie punten worden ingeleverd. Per inleverlocatie zijn dus gemiddeld 20.000 bekers ingeleverd. Bij de inzameling zijn 90 vrijwilligers betrokken.

De vele duizenden bezoekers van het tweedaagse festival konden hun lege beker inleveren bij een van de drie verzamelpunten, de zogenaamde Bekerstreets. In ruil voor 30 bekers kregen ze € 2,60 teruggestort. Vrijwilligers wezen de festivalgangers op de inleverpunten. Vele tientallen bezoekers verzamelden spontaan lege bekers om die vervolgens in te leveren. Een animatieteam wees de bezoekers op ludieke wijze op de inzamelingsactie.

Nieuwe eigenaar, andere aanpak

“Het was lang onzeker of we dit jaar met Bekerstreet aanwezig zouden zijn op het festival”, aldus Peter Valbracht van millenniumgemeente Langedijk. “Twee jaar geleden werd de afbreekbare maisbeker geïntroduceerd. Vorig jaar hebben we een uniek record van 90.000 ingezamelde bekers gevestigd. De nieuwe eigenaar van hetfestival had in eerste instantie een voorkeur voor een statiegeldsysteem. Uiteindelijk is toch gekozen voor de oude opzet. Dat betekende dat wij een veel kortere voorbereidingstijd hadden en over minder vrijwilligers konden beschikken. Neemt niet weg dat we trots zijn op het resultaat.”

Volledig afbreekbaar

Bier en fris werden geschonken in bekers op basis van mais. Die zijn na afloop volledig afbreekbaar. Daarvoor moeten ze wel strikt gescheiden worden van de niet-afbreekbare bekers. Vrijwilligers wezen het publiek op de actie en nemen in de ingeleverde bekers in ontvangst. Vervolgens werden afbreekbare en niet-afbreekbare bekers gescheiden. Die laatste zijn de dag na het festival afgevoerd naar een verwerkingscentrale. Daar worden ze vermengd met ander groen afval en binnen enkele weken volledig gecomposteerd. meer info via facebook