douchen

Geachte heer Duurzaam, beste Dirk,

 

Ik volg u al enige tijd en bewonder u om uw inzichten op het gebied van Duurzaamheid en energie. Zelf ben ik met deze onderwerpen bezig. Ik krijg steeds meer kennis en pas mijn levensstijl steeds meer aan. Energie besparen en duurzaam leven is gewoon fun. Alleen mijn man en kinderen… Ze begrijpen het niet en gooien de spreekwoordelijke kont tegen de krib. Ik zal u zomaar een paar voorbeelden geven:

Zo doe ik alleen het licht aan in de ruimtes waar ik verblijf. Maar loop ik een rondje door het huis, dan brandt het licht in zowat elke kamer, waar mijn man en mijn kinderen zijn geweest. In het toilet, overloop, badkamer, buiten, ja zelfs op zolder. Ik doe na het opladen van mijn telefoon de oplader direct uit het stopcontact om sluipstroom te voorkomen. Ik ben de enige. In elke kamer vind ik weer opladers zonder telefoons eraan. Of kom ik in de badkamer, brand ik bijna mijn voeten aan de elektrische vloerverwarming die op 30 graden staat! Iets aanzetten gaat makkelijk, maar uitzetten ho maar. Om gek van te worden. Net als de radiator op vijf zetten, het raam wagenwijd openzetten en naar buiten gaan.

Dan heb ik het nog niet eens over het douchen. Ik heb iedereen ingezetene geleerd om eerst even kort onder de douche te staan. Dan de kraan dicht te draaien, je in te zepen en je daarna even af te spoelen. Als toetje nog even koud afdouchen en klaar. Vijf minuten, hoog op en maar 30 liter waterverbruik. Maar nee, dit is bij de rest van het gezin geen praktijk. Om de een of andere reden blijft de kraan maar lopen en moet er tijdens het douchen zo nodig ook nog de tanden worden gepoetst. Net of je tanden schoner worden tijdens een douchebeurt.

Dan een ander heikel punt; de handdoek. Bij elke douchebeurt wordt er een nieuwe gepakt. Waarom? Als je je even laat afdruppen dan kan je meerdere keren met dezelfde handdoek toe. Dat scheelt wasgoed, werk en kostbare draaibeurten door de wasmachine.

Moet je dan eens over minder vleesgebruik aan de eettafel hebben of midden in de winter de vraag krijgen: ”Wanneer eten we weer eens sla?” ”Ja, als het zomer is schat”.  De discussies zijn niet van de lucht. Kolencentrales versus windmolens en de fiets pakken in plaats van de auto. Ik ben ook blij dat die verkiezingen ook eindelijk achter de rug zijn.

 

Beste Dirk, u zult begrijpen dat de moed mij soms in de pantoffels zakt. Af en toe denk ik: Waar doe ik het allemaal voor. Kunt u mij helpen?

 

Met vriendelijke groet,

Annelies Klaver

 

Beste Annelies,

Tja, een herkenbaar verhaal voor de beginnende verduurzamer. Hoe krijg je je huisgenoten mee. Ik zou zeggen. Blijf het goede voorbeeld geven. Vervang de lampen voor Led, dat scheelt fors en dan geeft het minder als er een wat langer brandt. Breng een klokthermosstaat aan en bewegingssensoren om het licht te schakelen. Gaat het licht automatisch aan, maar vooral automatisch uit. Plaats zonnepanelen en wek je eigen energie

op. Maar wees vooral positief. Houd vol. Ze gaan het waarderen. Ze gaan om. Zeker weten. Succes!

Dirk Duurzaam

Dirk

PS Heb je ook een vraag aan mij? Mail me op: dirkduurzaam@langedijkcentraal.nl.