NK deel 4: Voorkom voedselverspilling

Door Langedijk4GlobalGoals | 2 november 2020 | Reacties uitgeschakeld voor NK deel 4: Voorkom voedselverspilling

Eten en drinken zorgt voor ongeveer 25 procent van onze milieubelasting. Dat percentage kun je verlagen door geen eten weg te gooien en minder vlees te eten.

Eten en drinken weggooien is zonde voor het milieu en slecht voor je portemonnee. Omdat vaak restjes worden weggegooid, onderschatten veel mensen hoeveel voedsel ze jaarlijks verspillen: gemiddeld negen procent, omgerekend ruim 34 kilo, per jaar. Dat kost je elk jaar ruim honderd euro per persoon!

Te veel ingekocht

Brood en zuivel gooien we het meest weg. Daarnaast spoelen we elk jaar ongeveer 45 liter aan dranken door de gootsteen of het toilet. De oorzaken daarvan zijn: te veel ingekocht, te lang bewaard, te veel bereid of niet lekker. Als voedingsmiddelen die nog prima te eten zijn in de vuilnisbak belanden, gaan ook alle energie en grondstoffen verloren die nodig waren om die etenswaren te telen, vervoeren, koelen en eventueel te bewerken en te verpakken. Voedselverspilling in Nederlandse huishoudens veroorzaakt ongeveer 1,5 procent van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van de gemiddelde consument.

Vlees, vis of vega

Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar niet de enige. Je kunt ook kiezen voor plantaardige producten als peulvruchten, sojaburgers en tofu. De productie van plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen veroorzaakt veel minder milieuschade dan de productie van vlees. Voor een kilo vlees is gemiddeld vijf kilo plantaardig materiaal (veevoer) nodig. Vleesproductie zorgt verder voor veel meer uitstoot van broeikasgassen en voor verzuring van de bodem en de lucht. Dat geldt ook voor vleesvervangers die gemaakt zijn van zuivel.

Minder vlees

Vind je het lastig om vlees in te ruilen voor een alternatief? Begin dan met minder vlees in gerechten, geef groenten de hoofdrol en stap over op een of twee vleesloze dagen per week. Wil je toch vlees? Ga dan voor kip. Van alle vleessoorten heeft kip de laagste klimaatbelasting. Als je op dierenwelzijn let, kies je voor kip met een keurmerk als Biologisch, EKO, Demeter en Beter Leven 2 en 3 sterren. Een dagje zonder vlees of vleesvervangers kan ook. Want in Nederland krijgen we gemiddeld meer eiwit binnen dan dagelijks nodig is.

Verantwoorde consumptie en productie (doel 12) is een van de zes doelen die Langedijk4GlobalGoals nastreeft. Daarbij werken we samen met diverse partijen (doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken).

NK deel 3: We stoken niet voor de vogels…

Door Langedijk4GlobalGoals | 26 oktober 2020 | Reacties uitgeschakeld voor NK deel 3: We stoken niet voor de vogels…

Herfst, tijd om de kachel – of de centrale verwarming – weer aan te steken. Dan zit je er de komende maanden lekker warm bij. Vaak is de verwarming je grootste energieverbruiker. Een goede isolatie helpt om op je stookkosten te besparen. Want door de juiste isolatie blijft de warmte in huis hangen.

Maar in Nederland zijn drie van de vier woningen niet goed geïsoleerd. Dat is zonde, want isolatie heeft alleen maar voordelen: minder kou en tocht, lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot. Isolatie loont dus!

Wat kost isolatie en wat levert het je op?

Een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt jaarlijks gemiddeld 700 kubieke meter gas voor verwarming. Dat kost je aan gas ongeveer € 600. Een vergelijkbare, maar slecht geïsoleerde woning, gebruikt daarvoor ongeveer 3.000 kubieke meter gas. Dat kost wel € 2.500, ruim vier keer zo veel! Van slechte naar goede isolatie scheelt dus jaarlijks veel geld.

Een warmer huis en een beter klimaat

Een slecht geïsoleerd huis verliest vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door je huis ‘in te pakken’ met een dikke laag isolatiemateriaal, houd je de warmte beter vast. En heb je dus minder energie nodig om het te verwarmen. Het resultaat van die inpakactie is een prettiger en warmer huis en lagere energiekosten. Minder gas betekent ook een lagere uitstoot van broeikasgassen. Woningisolatie is één van de grootste klappers om je klimaatimpact te verminderen.

Subsidiemogelijkheden

Er is een landelijke subsidie voor isolatie. Onder bepaalde voorwaarden kun je ongeveer 20 procent van de gemaakte kosten terugkrijgen, tot een maximum van € 10.000. Bij het afsluiten van een hypotheek kun je extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Er zijn ook voordelige leningen voor energiebesparende maatregelen. En sommige gemeenten hebben extra subsidies. Check die mogelijkheden via www.energiesubsidiewijzer.nl. Op de site www.verbeterjehuis.nl krijg je via een snelle scan van jouw woning advies over de mogelijkheden en kosten van een duurzamer en energiezuiniger huis. Ga zelf eens na wat isoleren je oplevert!

Aandacht voor het klimaat (doel 13) is een van de zes doelen die Langedijk4GlobalGoals nastreeft. Daarbij werken we samen met diverse partijen (doel 17: Partnerschap om doelstellingen te bereiken).

NK deel 2: Zaterdag 24-10 Op de fiets het donker ontdekken

Door Langedijk4GlobalGoals | 19 oktober 2020 | Reacties uitgeschakeld voor NK deel 2: Zaterdag 24-10 Op de fiets het donker ontdekken
WebBanner-doemee-2020-JPG

Normaliter organiseert Langedijk4GlobalGoals in de nacht dat de zomertijd overgaat naar de wintertijd, een vaartocht door en een wandeling langs het Oosterdelgebied. Daarmee geven we jarenlang ene aansprekende invulling aan de Nacht van de Nacht. Dit jaar gaan die activiteiten niet door vanwege de coronavoorschriften. Er is wel een alternatief: een fietstocht door en langs Langedijk waarin we op zoek gaan naar lichtvervuiling en lichthinder.

Lichtvervuiling is de verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door kunstlicht. Lichthinder is de overlast die mensen en dieren hiervan ondervinden. Beide hebben gevolgen voor de natuur en kosten energie. Reden om daar eens kritisch naar te kijken. Overvloedige verlichting in de nacht veroorzaakt ecologische schade. Nachtverlichting, zoals verlichting van snelwegen en straten, gebouwen, objecten en assimilatieverlichting in de glastuinbouw, kan het biologische dag- en nachtritme van mensen en dieren verstoren. Planten worden erdoor beïnvloed in hun groeiwijze. Ook astronomische waarnemingen worden erdoor bemoeilijkt.

Lichthinder wordt onder meer veroorzaakt door verkeerde plaatsing van lichtbronnen, te hoog vermogen van de lichtbronnen, te veel lichtbronnen of door het te lang laten branden van lichtbronnen. Naast de overlast kost het ook geld vanwege de verspilling van energie.

Fiets mee

We zijn benieuwd welke lichtbronnen er in de nachtelijke uren in en rond Langedijk te zien zijn. Daarom houden we dit jaar op zaterdag 24 oktober een fietstocht door het donker. De aftrap is om 19.30 uur bij stichting Veldzorg aan de Dorpsstraat 86 in Broek op Langedijk. Vanaf 20.00 uur fietsen we door diverse wijken in Langedijk en langs het industrieterrein van Heerhugowaard. Rond 22.00 uur eindigen we bij winkelcentrum Broekerveiling. Wie wil meefietsen, kan zich aanmelden via info@langedijk4gg.nl. Deelname is voor eigen risico en je fietsverlichting moet die avond wel aan! Bij harde regen blazen we de tocht overigens af!

Raakvlakken met twee doelen

Aandacht voor lichtvervuiling en lichthinder hebben raakvlakken met twee van de zes doelen die Langedijk4GlobalGoals nastreeft, te weten: Klimaatacties (doel 13) en Leven op het land (doel 15). Om onze acties te realiseren, maken we gebruik van vrijwilligers en werken we samen met een groot aantal lokale bedrijven en diverse maatschappelijke instanties. Met als uitgangspunt dat iedereen op zijn eigen wijze een duurzame bijdrage kan leveren aan de lokale samenleving.

Wil je ook een betere wereld en heb je aansprekende ideeën hoe dit te realiseren, meld je dan bij ons aan via info@langedijk4gg.nl. Samen bekijken we dan op welke manier jij je kunt inzetten voor een duurzame wereld

Prijswinnaars actiedag zijn bekend

Door Langedijk4GlobalGoals | 17 oktober 2020 | Reacties uitgeschakeld voor Prijswinnaars actiedag zijn bekend

Bezoekers van de actiedag op 26 september in museum BroekerVeiling konden meedoen aan een duurzame prijsvraag. Er waren toepasselijke prijzen: Kinderen maakten kans op een spellendoos, volwassenen konden een energiepakket winnen. De hoofdprijs is een professionele energiescan. Inmiddels zijn alle prijswinnaars bekend.

Tijn en Mila Schot uit Alkmaar, Gijs Wolthuis uit Koedijk, Elisa Vestering uit Sint Pancras en Erben en Sybren Meijer uit Heerhugowaard wonnen een spellendoos. D. Minkema uit Egmond aan Zee, A. Dekker, M. Rintel, S. van Otterdijk en D. Bos-Smits uit Zuid-Scharwoude ontvangen een energiepakket. De hoofdprijs is gewonnen door mw. R. Kauw uit Noord-Scharwoude. In overleg met haar voert adviesbureau Green Steps uit Warmenhuizen in haar woning een energiescan uit.

De juiste antwoorden op de prijsvraag zijn:

In Nederland staat zuivel bovenaan als het gaat om verspilling van voedsel / Niet waar. Brood staat met stip op 1!

Een derde van de wereldwijde voedselproductie wordt verspild. / Dat is helaas waar.

Papiervezel kan wel zeven keer worden hergebruikt. / Waar. De papiervezel verliest op een gegeven moment het vermogen om nog te hechten.

De gemiddelde afbraaktijd van eensigarettenpeuk is twee tot 15 jaar. / Niet waar. Sigarettenpeuken zijn een groot probleem. Ze vergaan niet door de
microplasticdeeltjes in hetfilter. Daarnaast vervuilt 1 peuk zo’n 6 tot 8 liter water! Van de inhoud van een volle GFT-container kun je een dag een huis warm stoken. / Niet waar. Je kunt er één dag van stoken of 21 dagen mee
koken.

Een zonnepaneel heb je gemiddeld in ongeveer vijf jaar terugverdiend. / De kosten van een zonnepaneel verdien je in zo’n zeven jaar terug.

Een zonnepaneel gaat 20 jaar mee. / Niet waar. Een zonnepaneel is na zo’n 25 jaar uitgewerkt.

Nederland heeft wereldwijd het meeste vee per hectare landbouwgrond. / De veedichtheid is in Nederland veel groter dan in andere landen.

Voor één hamburger is net zo veel water nodig als vijf weken elke dag douchen. Niet waar. Je kunt er / wel zeven weken van douchen!!!

Nationale Klimaatweken! deel 1

Door Langedijk4GlobalGoals | 12 oktober 2020 | Reacties uitgeschakeld voor Nationale Klimaatweken! deel 1

Nationale Klimaatweken deel 1: 4 weken lang duurzame informatie!

Op 12 oktober 2020 zou de eerste  landelijke Klimaatdag plaatsvinden. Dit initiatief moet uitmonden in een jaarlijkse gebeurtenis voor iedereen die betrokken is bij het klimaatbeleid. De Klimaatdag dag is in het leven geroepen om te inspireren, te activeren, te ontmoeten en te discussiëren.

Maar door de aangescherpte coronaregels is besloten dit evenement te verplaatsen naar 2021. De klimaatweken gaan dan dit jaar niet door, wij komen komende weken met informatie over onze acties voor een duurzame samenleving. Ons motto is immers ‘Samen op weg naar een duurzame wereld’. Dat doen we door zes doelen na te streven en daar acties aan te koppelen. De zes geselecteerde doelen zijn:

Komende weken laten we zien welke acties we aan deze doelen hebben gekoppeld. Om onze doelen te realiseren, werken we met vrijwilligers. Met als uitgangspunt dat iedereen op zijn eigen wijze een duurzame bijdrage kan leveren aan de lokale gemeenschap. Wil je je ook inzetten voor een duurzame samenleving? Meld je dan aan via info@langedijk4gg.nl.

Lees hieronder meer over de doelstellingen….

Betaalbare en duurzame energie Collapse

We halen te veel energie uit kolen, olie en gas. Deze grondstoffen raken een keer op en het gebruik van deze brandstoffen leidt tot klimaatverandering.

Duurzame steden en gemeenschappen Expand

Ongeveer 3.5 miljard mensen, de helft van de wereldbevolking, woont in de stad. Al die steden bedekken drie procent van het landoppervlak. Toch gebruiken alle stedelingen driekwart van alle energieconsumptie.

Verantwoorde consumptie en productie Expand

Drinkwater – slechts drie procent van de wereld-watervoorraad is zoet water – moet minder vaak vervuild en verspild worden. En de voedselverdeling moet veel beter worden: bijna 800 miljoen mensen hebben honger, terwijl ongeveer een derde van wat de wereld produceert aan voedsel, geen bord bereikt.

Klimaatactie Expand

Droogte, overstromingen en extreme stormen komen vaker voor door klimaatverandering. Broeikasgassen zorgen ervoor dat de temperatuur op aarde snel stijgt. Daardoor smelt het Poolijs en stijgt het zeeniveau.

Leven op het land Expand

Bossen bedekken 30 procent van het landoppervlak van de aarde. Jaarlijks verdwijnt 13 miljoen hectare bos, de landaantasting zorgt voor woestijnvorming van 3,6 miljard hectare land. Dat tast de levens van miljoenen mensen aan in hun strijd tegen armoede

Partnerschap om doelstellingen te bereiken Expand

Om in 2030 deze doelen te halen, werken we samen met diverse partijen. Duurzame ontwikkeling is immers gebaseerd op samenwerking met anderen. Daarvoor zijn gezamenlijke principes en waarden, een gedeelde visie en gezamenlijke doelen nodig.