012 (2)Wijnand Woudenberg en Serge Stolk van ID Light zijn benieuwd wat er in de loop der jaren op het gebied van duurzaamheid en milieu is veranderd bij de Broekerveiling.

Veel, luidt het antwoord. Maar nog niet alles! Want beheerder Jeroen van den Berg wil alle gloeilampen in het enorme complex vervangen door LED-verlichting. De externe verlichting en de lampen in het nieuwe deel zijn al aangepast. De verlichting in het klassieke deel wordt stapsgewijs vernieuwd. Daarnaast worden vandaag de dag andere onderhoudsmiddelen voor de houten schuurtjes gebruikt.

Kleurrijke aanlichting

Het is een en al historie in het veilingdeel van de Broekerveiling. Bezoekers stappen er terug in de tijd. Hout en water bepalen het beeld van de lighallen, in de veiling staan de enorme klok en de bankjes centraal. Op het buitenterrein staan diverse onderkomens. Het museum is verdeeld over twee gebouwen met de toepasselijke namen De Toekomst en Het Verleden. Het moderne pand herbergt de entree, eigentijdse presentaties en diverse kantoorruimtes. De bedoeling is dat jet karakteristieke gebouw met de opvallende gevel ’s avonds kleurrijk wordt aangelicht door LED-lampen. Het interieur is al uitgerust met LED-verlichting. Daarentegen doet gebouw Het Verleden haar naam eer aan. De zichtbare leidingen – enkele jaren geleden opnieuw aangelegd – leiden naar honderden gloeilampen die het complex sfeervol verlichten. “Die worden op termijn vervangen door moderne LED-lampen”, aldus de beheerder, ”maar we zoeken nog naar de juiste lamp voor de klassieke uitstraling. Bovendien is vervanging een kostbare grap, gezien de hoeveelheid lampen. Dus smeren we dat over langere tijd uit.”

Sfeervol complex

Het markante veilinggebouw, een Rijksmonument, de zwartgeteerde schuurtjes en het karakteristieke buitenmuseum met akkertjes, een boomgaard, dieren, een schuitenhelling en diverse oorspronkelijke bruggetjes zorgen voor de sfeer van vroeger in een moderne omgeving. “We doen er alles aan om de historie te behouden. Maar we zijn natuurlijk niet blind voor de technologische ontwikkelingen. We gebruiken spaarlampen en milieuvriendelijke onderhoudsmiddelen, maar dat mag niet ten koste gaan van de authenticiteit van dit museum. Het bezoek ziet geen verschil, wij moeten wat vaker onderhoud plegen, maar we sparen het milieu. Dat is een mooie win win-situatie.”

Jeroen van den Berg vraagt zich af of biljartlegende Dirk Snip zich ook actief bezighoudt met het milieu?