charlotte_lig

“Gezond eten heb ik van huis uit meegekregen. Mijn vader heeft al jaren een ecologische moestuin, lang voordat die term bestond. Hij gebruikt bij hoge uitzondering bestrijdingsmiddelen. De producten van zijn land smaken stukken beter dan die uit de winkel. Dat proef je. Mijn man en drie zoons wil ik ook goed en gezond eten voorzetten. De groente haalde ik bij mijn ouders of bij biologisch tuinbouwbedrijf De Lepelaar. Het fruit koop ik rechtstreeks bij de plaatselijke tuinders. Daar weet je wat je krijgt. Vorig jaar ben ik begonnen met een eigen moestuin. De eerste groente van de volle grond hebben we al geoogst. Dat past in mijn visie dat je bewust met de natuur moet omgaan. Ik heb een hekel aan verspillen en vervuilen. Daarom gebruiken we onze auto zo weinig mogelijk en pakken we voor kleine afstanden de fiets. Ook let ik op het elektriciteitsgebruik. Niet te lang douchen en geen lampen laten branden als dat niet nodig is. Aparte zakjes in de supermarkt hoef ik niet, alle aankopen gaan in één tas. Het zijn maar kleine gebaren, maar ik probeer dat bewustzijn wel over te brengen op de volgende generatie. Milieu en gezondheid zijn niet in geld uit te drukken. Daarom betaal ik ook graag wat meer voor vlees van koeien die hun leven lang in de wei hebben gelopen of voor eieren van scharrelkippen. En sommige snoepjes haal ik beslist niet in huis. Lolly’s en winegums zijn chemische suikerbommen. Gelukkig laten mijn kinderen die staan als ze met Sint Maarten snoep ophalen. Ik hoop ze op deze manier bewust te maken van de footprint die ze achterlaten op aarde. Duurzaam geteelde groente is niet alleen gezond, maar ook veel lekkerder. Als je dat eenmaal gewend bent, wil je niet anders meer. Met mijn eigen moestuin zit ik dus wel goed.” Charlotte stelt De Kleine Ark de volgende vraag: Maken jullie de cliënten die op de boerderij verblijven en werken ook bewust van het verschil tussen duurzaam groente verbouwen en dieren houden en de reguliere manier van land- en tuinbouw?