Op 20 februari reisden  Joshua Dekker en Sanne de Jong, beiden inwoner van de gemeente Langedijk, af naar Kenia voor een bijzonder project. Een reis van 10 dagen naar een meisjesschool in het afgelegen Pokot-gebied in Kenia.

De basis van de reis was het thema Life Skills (sociale vaardigheden), hierbij werden de kinderen geconfronteerd met het grote verschil tussen beide culturen. Onderwerpen als HIV/aids, gender, vrouwenbesnijdenis en vroege uithuwelijking werden op een passende wijze door middel van spelletjes, presentaties en gesprekken behandeld. Het grote cultuurverschil werd pijnlijk duidelijk en heeft veel indruk op de scholieren gemaakt.

Sanne:“Nu ik alweer een paar weken terug ben in Nederland blijf ik het moeilijk vinden om te beschrijven wat we in zo een korte tijd allemaal hebben meegemaakt. Deze reis zou ieder mens denk ik eens moeten meemaken. In tien dagen heb ik meer geleerd over het verschil tussen arm en rijk dan ik me hiervoor had kunnen voorstellen. Wat mij vooral is opgevallen en wat ik heel mooi vond om te zien is dat alle kindjes daar onwijs blij zijn met eigenlijk heel weinig. Daar zouden wij in Nederland nog veel van kunnen leren. Deze reis zal me voor altijd bijblijven, het was een onbeschrijfelijke ervaring.”

“Het is echt bizar, “ aldus Joshua. “ Je moet er geweest zijn om uit te kunnen leggen wat deze ervaring met je doet. Wat voor ons in Nederland alledaagse dingen zijn, is voor de Kenianen daar onvoorstelbaar, en andersom
ook. Onze leerlingen zijn geconfronteerd met verhalen over 10-jarige meisjes die worden besneden, uitgehuwelijkt aan veel oudere mannen en vaak op hun 13e al zwanger zijn of kinderen hebben. School is in dat geval niet alleen een school, maar een plek waar de meiden terecht kunnen om te vluchten voor de gevolgen van de cultuur. Ik hoop dat wij een positieve bijdrage hebben kunnen leveren aan het veranderen van de gedachtegangen, zodat ouders gaan inzien dat onderwijs toch echt wel heel belangrijk is.”

Wilt u meer horen of zien van de reis die Sanne en Joshua gemaakt hebben kunt u op 4 mei om 14.30 terecht in ‘de blauwe boom’ , buurtcentrum De Hoef in Alkmaar.

edukans_1 edukans_2