IMG_0605Dirk Snip vroeg zich af wat er gebeurt met de restproducten en restmaterialen van bakkerij Jonker.

Ondanks de productie van duizenden producten per dag, blijft er bijzonder weinig over bij deze bakkerij. Voorheen werden de overgebleven broden gecomposteerd, tegenwoordig gaan ze naar de stichting Geloof, Hoop en Liefde in Langedijk. Ook de budgetsupermarkt krijgt dagelijks brood en gebak van een dag oud. Die worden daar tegen gereduceerde prijzen verkocht. Wat overblijft, gaat naar de kinderboerderij. Alles gaat dus op, kun je wel zeggen!

Dat is een prestatie, als je de dagproductie van de bakkerij van Ed en Rob Jonker ziet. De twee broers zijn, samen met hun medewerkers, dagelijks goed voor duizenden broden en lekkernijen als gebak, taart, vlaai, koek en allerlei soorten luxe broodjes. Alles is dagvers en wordt in eigen huis gemaakt en geleverd aan diverse campings, restaurants en zakelijke afnemers. Daarnaast vindt de verkoop plaats via vijf winkels in de regio. “We hebben weliswaar een enorme productie, maar we zijn nog steeds een ambachtelijke bakkerij”, aldus Ed en Rob. Het vak is hen met de paplepel ingegeven: hun ouders hadden een bakkerij in Oudkarspel. Maar die werd te klein, zodat ze enkele jaren geleden besloten een nieuwe bakkerij op industrieterrein Zuiderdel in gebruik te nemen. Daar zijn indertijd talloze voorzieningen aangebracht om het pand energiezuinig te maken: optimale isolatie, computergestuurde rijskasten en vloerverwarming onder de vriezer. Dat laatste lijkt tegenstrijdig, maar het voorkomt dat de kou de grond intrekt in plaats van de producten koelt. Afgelopen jaren kende de bakkerij een behoorlijke groei. Dat leidde tot de opening van nieuwe winkels en de start van een internetshop. “Maar ons uitgangspunt is niet veranderd: we leveren uitsluitend dagverse producten die ambachtelijk worden gemaakt. Op enkele kleine uitzonderingen na, waaronder bladerdeeg, maken we alles zelf. Dat proef je!”

Nauwelijks restproducten

“Ondanks de enorme productie, hebben we nauwelijks afval. Meel en bloem worden in bulkwagens aangeleverd, de rest van het verpakkingsmateriaal scheiden we. Bij de bouw van ons pand stond warmteterugwinning nog in de kinderschoenen. Wellicht gaan we daar in de toekomst nog wat mee doen. Onze auto’s rijden op biogas en we hebben minder dan één procent restproductie. Daarvan gaat het grootste deel naar de voedselhulp en de budgetwinkels. Wat overblijft, vindt zijn weg naar kinderboerderijen. Alles gaat dus op.”

Ed en Rob Jonker vragen zich af  hoe NH 1816 Verzekeringen omgaat met het milieu, bijvoorbeeld hoe ze recyclen?