In de vorige editie van de Millennium Marathon gaf Marit Aardema een inkijk in de dagelijkse gang van zaken bij woongemeenschap De Kleine Ark. Zij wilde van bakker Frank Rood weten hoe hij invulling geeft aan duurzaamheid en fairtrade.
Foto Frank Rood
Frank Rood is de laatste warme bakker van Oudkarspel. In zijn bakkerij (annex woonhuis) wordt al meer dan twee eeuwen op ambachtelijke wijze brood en banket gebakken. De liefde voor het vak is Frank met de paplepel ingegoten. Zijn standpunt is dat voedsel goed en voedzaam moet zijn en dat je als mens verspilling moet voorkomen. Hij verkoopt pure producten, gemaakt van uitsluitend plantaardige grondstoffen. Iets duurder, maar veel lekkerder. “Heerlijke producten voor een eerlijke prijs”, aldus Frank.

“Goed eten is de basis voor je gezondheid. Daar probeer ik dagelijks invulling aan te geven. Mijn broden zijn vers en mijn gebak is handgemaakt. Dat betekent dat mijn assortiment beperkt is, maar dat ik altijd dagverse producten verkoop. Op zaterdag venten we nog in het dorp met een electrokar. Elke woensdag is het bio-dag. Dan heb ik broden van honderd procent onbespoten biologisch tarwe of speltgraan. Daarvoor komt men van heinde en verre. Elke donderdag is het zuurdesemdag. Dit is brood zonder gist en dus ook puur natuur, alleen meel, water en zout. Ook ruilen we vers brood voor eieren van zorgboerderij Het Groene Erf uit Waarland. Naar deze boerderij gaat ook ons oud brood voor de dieren. Zo komt dat toch nog op en houden we de afval berg laag. Tien jaar geleden heb ik bewust warmtecollectoren laten plaatsen om over voldoende warm water te beschikken voor de bakkerij en ons woonhuis. Ook probeer ik dagelijks in te schatten wat er wordt verkocht (is het warm/koud? is er Langedijker sportdag? Is er vakantie?), daar baseer ik ook mijn inkoop op. Verspillen is zonde, niet alleen van het geld, ook van de energie. Voedsel is de bron van het leven, daar moet je bewust mee omgaan.”

Frank stelt Nishi Tromp van Easy Stitch Naaicafe de vraag hoe zij bestaand materiaal hergebruikt.