Op initiatief van het bedrijvenplatform Lokaal en Duurzaam kreeg een afvaardiging van Millennium-gemeente Langedijk op 19 september een exclusieve rondleiding bij kaasfabriek Klaver in Winkel. 400 koeien en 2500 geiten leveren dagelijks de verse ingrediënten voor pure Noord-Hollandse kaas.

Marcel Klaver begon in 1977 de huidige kaasfabriek. Hij produceert op dit moment 400 kazen van elk vijf kilo per dag. De laatste jaren is er een toename van 35 procent afzet. Veertig procent van de benodigde melk komt van het eigen melkvee- en geitenbedrijf. In de fabriek wordt het energieverbruik door warmteterugwinning zo laag mogelijk gehouden.

Kaas boven kaas

Kwaliteit is het uitgangspunt voor de kazen van Klaver. De moderne kaasfabriek beschikt over drie productielijnen waar meer dan honderd verschillende soorten kaas geproduceerd worden. Die gaan naar diverse afnemers en de eigen kaaswinkels. De groei zit er de laatste jaren goed in, KlaverKaas is dan ook een begrip in heel Nederland.

Aandacht voor het dier

Ook het melkveebedrijf van 400 koeien en het melkgeitenbedrijf van 2500 geiten werden die middag bezocht. Deze bedrijven liggen op enkele kilometers afstand van de fabriek. Marcel Klaver weet als geen ander dat de kwaliteit van zijn kazen begint met hoogwaardig voer en goede omstandigheden voor de dieren. Het resultaat is een hoge kwaliteit melk, dat levert prima kaas op. De bezoekers ontwaarden dan ook geen stress bij de dieren.

De middag werd afgesloten met – hoe kan het ook anders – een kaasplankje van acht soorten kaas en een glaasje Fairtradewijn.

KlaverKaas III KlaverKaas IV(H)eerlijke kaas van Marcel Klaver uit Winkel.