Tienus Vader uit Broek op Langedijk stelde de volgende vraag aan zijn dorpsgenote Ethy Schoonhoven. “Zij heeft ervoor gezorgd dat de protestantse gemeente in Sint Pancras sinds kort Fairtrade Kerk is. Hoe ga je nu verder met deze sticker op je kerk? Of is het nu klaar?” Dit is haar antwoord:
Ethy-Sta
“Op zondag 17 september heeft burgemeester Cornelisse aan de Protestantse Kerk van Sint Pancras, als eerste kerk boven het Noordzeekanaal, het bordje met de officiële titel Fairtradekerk uitgereikt. Als lid van de ZWO-commissie mocht ik namens de hele kerk het bordje in ontvangst nemen. Om Fairtradekerk te zijn, moet de kerk voldoen aan de volgende drie eisen:

1. gebruik van fairtradeproducten
2. communicatie over fairtrade
3. acties over fairtrade

Al zeker meer dan twintig jaar houdt de kerk zich bezig met deze zaken zonder dat er ook maar sprake was van een titel fairtradekerk. Dat is pas iets sinds 2009. Het is vooral de ZWO-commissie (Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking), onderdeel van de Diaconie, die zich inspant om handen en voeten te geven aan deze zaken. Daarnaast zijn we bijzonder dankbaar dat de Kerkenraad altijd achter de commissie heeft gestaan en unaniem zelfs de commissie een duwtje heeft gegeven om de titel aan te vragen! Als kerk zijn we vertegenwoordigd in de Gemeentelijke Fairtradecommissie. Ook die meende dat wij de titel moesten aanvragen. Schoorvoetend hebben we dat gedaan en tot onze verbazing kregen we de titel meteen al toegezegd.
Dat wil niet zeggen dat we nu op onze lauweren kunnen gaan rusten. Over drie jaar moeten we de titel opnieuw aanvragen. De jury van de stuurgroep Fairtrade Gemeente heeft ons wat tips gegeven:

• Gebruik van fairtradeproducten: de kerk schenkt al jaren fairtrade koffie en thee. Ook worden fairtrade- en biologische producten gebruikt bij de Sobere Maaltijden in de 40-dagentijd en bij de maandelijkse dinsdagavondmaaltijden. De uitdaging is: meer non-foodproducten te gaan gebruiken, zoals kaarsen, theedoeken en servies.
• Communicatie over fairtrade: aandacht blijven vragen voor fairtrade, niet alleen in ons kerkblad maar ook in de lokale media. De uitdaging is om zoveel mogelijk mensen buiten de kerk te bereiken. (Maar dan moeten de lokale media wel onze stukjes plaatsen. Dat lukt helaas niet altijd!)
• Acties over fairtrade: aandacht in de gemeente blijven vragen voor eerlijke handel, doorgaan met de verkoop van fairtradeproducten tweemaal in de maand na de kerkdienst en geregeld ook op de zaterdagmiddag bij ‘Kijk de kerk’. De plaatselijke winkels activeren om meer fairtradeproducten te verkopen. Mee blijven doen met de activiteiten van de fairtradegroep van de gemeente Langedijk. En last but not least: de andere kerken in Langedijk benaderen over fairtrade. Er komt beweging in de kerken. Er zijn contacten met de Gereformeerde Kerk uit Broek op Langedijk. Ook de Allemanskerk in Oudkarspel is niet ver meer van de aanvraag om Fairtradekerk te worden. Net dat laatste zetje nog!
Conclusie: wij gaan dus niet op onze lauweren rusten, maar blijven actief bezig! Er is nog genoeg te doen!

Ethy Schoonhoven heeft op haar beurt een vraag voor Marit Schuiten en Anthony van der Haagen van het Jan Arentsz College in Langedijk. “Jullie hebben stage gelopen en een Powerpointpresentatie gemaakt over de millenniumdoelen. Ik weet dat jullie de presentatie op basisscholen laten zien. Mijn vraag: vertel eens in het kort waar jullie presentatie over gaat en waarom jullie deze doelen zo belangrijk vinden. Misschien willen wel veel meer mensen hem zien…!”