‘Het armste land op het Westelijk Halfrond, Haïti, werd onlangs getroffen door één van de ergste natuurrampen van de laatste jaren. Worden jullie daar moedeloos of juist strijdbaar van?’, was de vraag van Wietske en Arjan van Breugel aan Maria en Dick Bootsman uit Noord-Scharwoude. Hier volgt hun antwoord.

bootsman---sta

Op de dag dat Haïti werd getroffen door de aardbeving was onze oudste dochter op verlof thuis in Noord-Scharwoude. Zij werkt voor de VN in Burundi en verloor in Haïti een collega met twee van zijn kinderen.
Met het besef dat ook zij daar had kunnen wonen en werken komt al het nieuws rond Haïti ruw en hard onze huiskamer binnen. Moedeloos word je als je je dochter verdriet ziet hebben om de dood van een collega en twee van zijn kinderen. Na de eerste momenten van verdriet en moedeloosheid, zagen wij bij onze dochter de veerkracht en strijdlust terugkomen. Via internet werd overlegd hoe ze als collega’s zorg konden bieden aan de weduwe en jongste dochter van hun omgekomen collega.
En hoe kunnen we als samenleving in ons welvarend Nederland een steentje bijdragen om Haïti te helpen? Geld geven is wel het minste wat wij kunnen doen. En er op vertrouwen dat het goed wordt verdeeld en besteed. Na de schokkende beelden en daarbij het gevoel van onmacht en moedeloosheid, komt het gevoel naar boven van aanpakken. En wel zo dat er gewerkt moet worden aan de wederopbouw van dit land, opdat het bestand zal zijn tegen natuurgeweld, maar ook tegen wanbeleid en corruptie.

Op hun beurt stellen Maria en Dick Bootsman een vraag aan Joke en Willem Tanja uit Oudkarspel: ‘Meer mensen in een duurzaam leefmilieu’ is één van de drie millenniumdoelen die Millenniumgemeente Langedijk heeft omarmd. Hoe duurzaam is jullie huishouden?