‘Hoe duurzaam is jullie huishouden?’ was de vraag van Maria en Dick Bootsman aan Joke en Willem Tanja uit Oudkarspel.

tanja---st

Een duurzaam huishouden voeren… dat klinkt alsof je er verstand van hebt. Voeren wij een duurzaam huishouden? Spaarlampen, ja natuurlijk. Licht uit waar het niet hoeft te branden. Uiteraard. En dat komt niet alleen door de huidige inzichten, dat heeft ook te maken met een moeder die vijftig jaar geleden steevast vroeg (als je van boven kwam of van de wc): heb je het licht uitgedaan?
Vroeger heette duurzaam gewoon zuinig. En hing de elektriciteitsmeter in de gang, waar je en je ‘m zag draaien en optellen. Dan deed je vanzelf zuinig maar dat deed je voornamelijk voor je portemonnee. Van het milieu had je nog nooit gehoord. Nu heeft zuinigheid een andere naam en een andere invalshoek. En we doen er graag aan mee en ongemerkt is dat best veel: vaak op de fiets naar het werk; eten wat het seizoen ons biedt; tandpastatubes openknippen voor het laatste beetje; kraan dicht tijdens het poetsen; zeep in plaats van douchefris; kort douchen; soms wassen bij het kraantje; wandel- en fietsvakanties, met de trein naar de stad ; kleding niet bij één vlekje in de wasmachine; de laatste restjes strijkgoed met uitgeschakelde bout (ook van moeder geleerd). En sinds we plastic afval kunnen verzamelen (hoera!), blijft onze grijze bak nagenoeg leeg.

Joke en Willen Tanja stellen op hun beurt een ‘duurzame vraag’ aan Tineke en Willem Gootjes: ‘Jullie hebben pas écht een duurzaam huishouden, vinden wij. Willen jullie een paar voorbeelden geven van (kleine) duurzame acties en handelingen in jullie dagelijks leven die veel (milieu)effect sorteren?