Ger Sevenhuizen uit Broek op Langedijk stelde in de vorige aflevering van de Millennium Marathon de volgende vraag aan directeur Teun van Etten van het Sportservicepunt Langedijk: duurzaam sporten, bestaat dat? Teun werd eerst op de foto gezet door fotografe Marjolein Ansink en formuleerde daarna het volgende antwoord:
Etten-Sta
“Als ik aan duurzaam sporten of bewegen denk, dan denk ik aan fietsen. Ik ben zelf een fervent fietser. Naast lopen en steppen is het de meest duurzame manier om je te verplaatsen. Het zou mooi zijn als iedereen die binnen een straal van 10 kilometer van zijn werk woont, gewoon met de fiets gaat. Het liefst iedere dag natuurlijk, maar één dag op de fiets per week levert al snel een reductie van de uitstoot van CO2 op van 20 procent. Dus fietsen is niet alleen gezond en zorgt voor de ‘verplichte’ half uur per dag beweging (volgens de Beweegnorm), het draagt ook bij aan een betere leefomgeving. Het mes snijdt dus aan alle kanten. Als SSL stimuleren wij daarom ook alle medewerkers om op de fiets te komen. Wij geven daar nog geen ruchtbaarheid aan. Het zou mooi zijn als de gemeente, stichtingen en bedrijven in Langedijk de krachten bundelen en gezamenlijk gaan promoten om zoveel mogelijk op de fiets te komen. Hierdoor gaan een gezonde leefstijl en een gezonde leefomgeving hand in hand!”

Teun heeft op zijn beurt een vraag bedacht voor raadslid Erica van As: de gemeente Langedijk is een Millenniumgemeente. De gemeente kan daar samen met de door haar gesubsidieerde instellingen en het lokale bedrijven een voorbeeldfunctie in nemen. Gebeurt dit volgens jou voldoende?