Joke en Willem Tanja uit Oudkarspel vinden dat Willem en Tineke Gootjes uit Zuid-Scharwoude pas echt een duurzaam huishouden hebben. Hun vraag: willen jullie een paar voorbeelden geven van (kleine) duurzame acties en handelingen in jullie dagelijks leven die veel (milieu) effect sorteren?
gootjess
De aankoop van ons huis in de wijk Mayersloot-West, die milieuvriendelijk is opgezet, kwam als geluk op onze weg. Door deze koop konden we meer waar maken wat we voor ogen hadden: bewust omgaan met de energie die de natuur ons biedt.
Wanneer het zonnig is, wordt er stroom geproduceerd door de zonnepanelen op het dak. Als het regent lopen de waterreservoirs op zolder vol water, waarmee we de toiletten doorspelen en de planten water geven. Als het waait hangen we de was lekker buiten te drogen, in plaats van op zolder.
Omdat wij grote ramen op het zuiden hebben, kan de zon gemakkelijk naar binnen komen. Het HR++ glas, zorgt ervoor dat de warmte in de winter binnen blijft, waardoor de verwarming niet snel aan gaat. In de zomer zorgt een natuurlijk zonnescherm van druiven voor schaduw.
Wat ons dat oplevert? We leveren meer stroom aan het net dan dat we verbruiken. Dat levert ons financieel niets op, maar duurzaamheid hoeft niet altijd geld op te leveren. Verduurzaming van ons huishouden zien we als een cadeautje aan onszelf. Het geeft ons een goed gevoel en maakt ons blij met ieder weertype. En… duurzaam is gewoon leuk!

Onze vraag is voor Alexandra en Marcel Goudsblom uit Zuid-Scharwoude en luidt: zijn er in de opvoeding van jullie kinderen speciale aandachtspunten met betrekking tot de drie millenniumdoelen die Langedijk gesteld heeft en hoe geven jullie hier handen en voeten aan?