Nico Vader uit Broek op Langedijk stelde de volgende vraag aan Maria van Zorgtuinderij Oosterheem: hoe duurzaam is biologische tuinbouw? Op haar verzoek heeft biologisch-dynamisch tuinder Tienus Vader (geen familie van Nico) uit Sint Pancras de vraag beantwoord.
Tienus-Sta
“Sinds 2006 is tuinderij ‘Oosterdel’ actief in het Oosterdelgebied. Het is een kleinschalige tuinderij, die begonnen is met één akker van 800 m2. Vanaf de start is er gewerkt op een biologische-dynamische wijze. De grond werd bemest met paardenmest en compost en er werd en wordt gewerkt met een zaaikalender van Maria Thun. Dit doe ik omdat ik de overtuiging heb dat groenten op een zo natuurlijke manier moeten kunnen groeien. Dus zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. In het begin deed ik het alleen maar voor mijn plezier en voor eigen consumptie. Op een gegeven moment kwam er de vraag van vrienden en kennissen om ook bloemen en groenten voor hen te telen. Zo groeide tuinderij Oosterdel op een natuurlijke manier naar een werkgebied dat nu vijf akkers beslaat.
Ook de groep afnemers groeide uit en werd een consumentenkring die zich wilde verbinden met dit initiatief. In de winter komen deze mensen één keer in de twee weken een groentetas ophalen in Sint Pancras. Vanaf (ongeveer) juni is er wekelijks een vers aanbod van bloemen en groenten. Het is een bewuste keuze voor natuurlijk, streekgebonden verse biologische producten. Deze producten zijn duurzaam geteeld, met name ook door de korte lijn tussen land en klant. Je verbonden voelen met een groep consumenten die het product afnemen, is de basis van tuinderij Oosterdel. De binding van mij als tuinder met de klant maakt het ook een dynamisch gebeuren. En leuk bovendien, omdat je weet voor wie je teelt. Er is wekelijks contact met de deelnemers via een nieuwsbrief. Daarin vertel ik over de ontwikkelingen in het gebied, de strijd met de ganzen, de schoonheid van het ‘s morgens vroeg naar je akker varen en welke producten er de komende weekte verwachten zijn. Soms doe ik er ook wat recepten bij om groenten als pastinaak, koolrabi en snijbiet te introduceren. Verder nodig ik zeker één keer per jaar de groep uit voor een rondvaart in het gebied. Een bezoek aan de akkers, de molen, zorgboerderij Oosterheem en natuurlijk onze eigen akkers hebben al op het programma gestaan. Verder zijn er ‘aardappelrooidagen’ om mensen te laten ervaren wat het werk op de akkers in dit gebied inhoudt. Op deze manier hou ik een groep mensen op een duurzame manier betrokken bij het mooie Oosterdelgebied.”

Tienus Vader heeft een vraag voor dorpsgenote Ethy Schoonhoven “Zij heeft ervoor gezorgd dat de protestantse gemeente in Sint Pancras sinds kort Fairtrade Kerk is. Hoe ga je nu verder met deze sticker op je kerk? Of is het nu klaar?”