zonnepanelen

Fietste ik vanmorgen langs het Winkelcentrum Broeker Veiling richting het zuiden. Ik keek naar de woningen van Broekrijk. De nieuwe wijk in aanbouw. Iets te vol, met gezellige woningen en verschillende geveltjes in boerderette-style. Ik keek omhoog en zag bij een woning drie zonnepanelen op het noordelijk dakvlak gemonteerd. Waren die bedoeld voor de noorderzon? Een ding is zeker; die panelen gaan geen drol opleveren.

 

Even verderop was bouwer van Wijnen druk bezig aan de derde fase. Ook hier spiekte ik naar de dakvlakken. Op een van de tussenwoningen lag een zonnepaneeltje zielig weg te kwijnen. De andere woningen in het rijtje hadden er drie. Waarom deze woning niet? Omdat deze woning geen aanbouw heeft, is het simpele antwoord.

 

Huh? Zal ik het even uitleggen? Houd u vast. De huidige bouwnorm schrijft een Energie-index voor. Die wordt berekend door de isolatiewaardes van gevels, dak en vloer, de glasoppervlaktes, de cv-installatie en het zonnepaneeltje in een computerprogrammaatje te tikken. Daar moet een getal van 0,4 of lager uitrollen. Als dat bereikt is dan stop je met nadenken. Het ene zonnepaneel is dus net voldoende om deze norm te halen. Twee panelen zou te gek worden, want dan wordt de woning beter dan de minimumnorm. En dat is niet de bedoeling.

 

De tranen schieten dan toch in mijn ogen. Dit is compleet visieloos. In 2020, over drie jaar al, moet dezelfde woning (bijna) energie-neutraal zijn. Dan ligt het hele dakvlak vol met zonnepanelen en verbruikt deze woning geen energie meer. Een energienota van 0 euries dus. Dan vraagt u zich misschien af, waarom wordt dit nu al niet gedaan. Is het moeilijk? Is het erg duur? Nee, het is net als de zonnepanelen op het noorden plaatsen. Desinteresse en vooral geld. That’s all what matters.

 

Maar dan zijn er nog de kopers van deze woningen. Die kunnen geld en milieu besparen met een beter geïsoleerde woning of zonnepanelen. Helaas zijn de meeste kopers meer geïnteresseerd in een mooiere keuken of een jacuzzi, dan energiebesparing of nog erger; milieu.

 

Na deze bespiegelingen rijd ik met een rood hoofd langs de Lay’s fabriek, waar de schoorsteenrook richting het oosten verdwijnt. Dat zet me aan het denken. Thuisgekomen Dirk Duurzaamgoogle ik op huizen en bouwgrond in Tsjechië. Dat lijkt me geen slechte plek als Nederland straks onder water loopt door de bijna niet te vermijden zeespiegelrijzing. Wanneer geld en goed belangrijker is dan klimaat zoek ik het maar hogerop. Dan ben ik alvast al die klimaatvluchtelingen uit de Lage Landen een slag voor en start voor u het dorp Dlouhohráz (Langedijk). Jullie zijn straks daar allemaal van harte welkom!

 

Dirk