wasmachine reparatie

Ik doe graag de was. Het zal je wellicht verbazen, maar ik vind het heerlijk. Wassen, drogen en vouwen. Het begint al met scheiden en dat is een van mijn favoriete bezigheden, zoals je weet. Het bont bij elkaar en de witte op een stapel. Maar ook het liefst zwart apart. Dan wassen met een zo vol mogelijke trommel en op 30 graden of minder. Zo weinig mogelijk wasmiddel en een schepje baking soda voor een extra schoon effect. Ik sta glunderend te kijken voor de licht bonkende en zoemende wasmachine. Daarna buiten ophangen, lekker onder het overstek in de geur van mijn bloeiende planten.

Maar verleden week ging de wasmachine na 8 jaar kaduuk. Niks wassen, niks centrifugeren. De monteur erbij gehaald. Hij liet de defecte printplaat uit de machine zien. “Kijk”. Er was weinig aan te zien. Nou ja, een zo’n printgevalletje lag los. “Dat wordt een nieuwe printplaat”, zei de monteur: “Kost € 275,- en een nieuwe machine kost €400, -. Zegt u het maar”. Ik moest drie keer slikken. 275 Euries voor een simpel printplaatje! In de goedkoopste cd-speler zit –verdikke- een grotere printplaat met veel meer van die printplaatdingen. Die haal je voor geen €30,- compleet werkend met stekker en display en de bliksemse boel. Je reinste afzetterij! ’t Is een schande. Dirk heeft het voor je tot op de bodem uitgezocht. Internet afgestruind. Fabrikanten en reparatiebedrijven gebeld en bij het Repair café langs geweest (prima lui overigens daar). Ik weet het zeker. Het is marketing. Pure marketing.

Kijk, een printplaat kost nauwelijks €15,-. Bevat bewust een paar zwakke plekjes, zodat ‘ie geheid na enige tijd kapot gaat. En wat doe je als consument. Je koopt een nieuwe machine. Te pijnlijk voor je portemonnee, zo’n reparatie. De fabrikant lacht in zijn vuistje. Hij verkoopt weer een machine.

Want het gaat niet over goede spullen, maar over geld, economie, winst en bonussen. Je moet geen goede spullen produceren. Want dan verkoop je straks niks meer en ben je failliet.

Een wasmachine is eigenlijk een doodsimpel apparaat. Een trommel, verwarmingselement en een waterpompje. Het kan eigenlijk niet kapot. Moet makkelijk 30 jaar meekunnen. Maar menig apparaat verlaat de winkel en is eigenlijk nog net nietDirk Duurzaam stuk! Design for the dump.

Tja, en ik? Ik heb de soldeerbout gepakt en dat ene losse printplaatdraadje vast gesoldeerd. De machine wast weer als een zonnetje. Over een jaar zien we wel weer. Eerst maar eens die bergen wasgoed wit wassen.

 

Dirk