vlieg er es uit

Ik ving in de trein terug uit Amsterdam het volgende gesprek op:

A: Waar ga je naar toe op vakantie? B: We gaan eh eh. Ja, hoe heet ook al weer. Weet ik veel. Het is in Gambia, Turkije of nee Spanje, geloof ik. Het is in ieder geval naar de zon. Daar hebben we wel effe zin in. Lekker ff niks. All inclusive. Het maakt me niet uit, als er maar zon is. A: Oh lekker. Met het vliegtuig? B: Ja, natuurlijk. Ik ga echt niet met de bus. Vliegen is goedkoper en sneller. Alleen die drukte op Schiphol. Pfff.

Tja, het wordt een beetje pijnlijk nu. Want iedereen voelt hem al aankomen. Een vliegtuig is niet bepaald het milieuvriendelijkste vervoersmiddel. Zeven tot elf keer viezer dan de trein! Maar van m’n vakantie(s) mot je afblijven! Kan je nog zo je best doen het hele jaar: de kachel een graadje lager, energiezuinige apparatuur en keertje vaker op de fiets. Een retourtje Barcelona haalt alles in een keer alles onderuit. Ben je alsnog de grootste vervuiler van de straat. Laat staan als je een paar keer per jaar een Europees stedentripje boekt.

De vliegtuigsector is net als de vrachtvaart niet opgenomen in het Klimaatakkoord van Parijs. Terwijl de vliegtuigen en de boten juist enorm vervuilen. Waarom? I’ts the economy you stupid! Goedkope shit moet natuurlijk uit China en andere exotische en kinderwerkplaatsen hiernaartoe komen. Dat moet je niet gaan belasten. En we moeten op broodnodige vakanties, verder en verder. Ook dat is goed voor de economie. Groeien maar. De vliegtuigsector groeit en groeit tot wel 300% in 2030.

Dat wordt straks nog meer dringen op Schiphol. Daar is het aantal vluchten die maximaal per jaar vanaf Schiphol mogen worden uitgevoerd al bijna bereikt. Dan maar vanaf Lelystad, Eindhoven of Rotterdam vertrekken. Dat de bewoners erom heen last hebben van lawaai en enorme luchtvervuiling is niet belangrijk. Hang daar maar eens je witte was buiten. Voor je het wee

Dirk Duurzaam

t heb je weer vuile. Het principe ‘de vervuiler betaald’ is al heel lang losgelaten. De grootste vervuilers betalen immers… het minst. Er zit geen cent belasting op kerosine. Ga jij maar eens tanken bij Ten Bruggencate of Tesselaar. 70% belasting op je litertje benzine.

De enige remedie is om te zorgen dat de vliegtuigsector ook serieus werk gaat maken van CO2 besparing is het vliegen te belasten. Elke CO2 molecuul die wordt uitgestoten moet belast worden. Vervelend als je naar de zon wilt vliegen of de zoveelste stedentrip naar steden die nu zuchten en steunen onder de niet aflatende toeristenstroom die het gewone leven in de steden bijna onmogelijk maken. Amsterdam is al een groot openluchtmuseum, waarbij de toeristen belangrijker zijn geworden dan de bewoners.

Pak dus gewoon de trein of de bus. Blijf in eigen land. Ga wandelen, fietsen. Door de klimaatverandering worden de zomers hier warmer en zonniger. Daarvoor hoef je hoeft dus eigenlijk helemaal niet weg. En hoe zei Cruijff het ook al weer? Elk nadeel heb z’n voordeel.

 

 

Dirk