krentenbrood

Ik hou van echte streekproducten: kool, piepers, uien. Ben dol op witte kool in het beroemde pittige recept van restaurant de Burg. Het sterk beduimelde papier met het recept erop, is nog in het oudhollandsch geschreven en stamt  uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Toen Langedijk nog maar 900 jaar bestond. En iedereen nog op klompen liep, heb ik me laten vertellen. Maar er zijn meer streekproducten waar ik graag mijn tanden in zet.

 

Het lekkerste vind ik vroege piepers van de volle grond. De Solanum tuberosum of te wel: Eerstelingen. Ik zie in mijn gedachten al de piepers met een klein beetje roomboterjus op mijn bord liggen. Het water loopt me in de mond. Heerlijk! Ik kreeg wel eens een ‘koosie’ nieuwe piepers van mijn buurman, die tuinder was. Ja inderdaad, een ‘koosie’. Dat is een maaltje, een bordje vol.

 

Maar ik kreeg laatst eens een flinke plak originele West-Friese krentenmik met een laagje grasboter. Ook zo’n heerlijk authentiek product waar een hoop energie in zit. Het staat in je maag. Dus niet ’s middags met de koffie om plakkie vragen, want je hoeft meteen geen avondeten meer.

 

Benieuwd wat er allemaal in deze ‘merakels’ lekkere zware krentenbrood zat, keek ik even aan de onderkant van de verpakking. Kleine lettertjes vermelden de waslijst aan ingrediënten. Ik viel bijna van mijn stoel, kreeg een vreemde smaak in mijn mond en lichte braakneigingen. Het plakje met krenten is eerder een chemisch baksel uit een laboratorium dan een ambachtelijk, origineel en authentiek streekproduct. Er zitten verdikke 12 (!) E-nummers in. Al die E’tjes die kenden de bakkers uit het verre verleden echt niet.

 

Neem nou eens de E920. Dit is L-cysteïne, een aminozuur uit eiwit. Dit goedje wordt gebruikt om het deeg te verbeteren. Het wordt onder andere gewonnen uit (mensen)haar of veren. Slik. Uit mensenharen?! En dat zit ik gewoon op te eten? Help. Weg ermee! Maar in welke bak moet dit: grijs of groen?

 

Ik heb het restant van de krentenmik maar ingeleverd Dirk Duurzaambij het klein chemisch afval op de gemeentewerf.  Daar ligt het nu, tussen de batterijen, spaarlampen en een fles gootsteenonstopper. Terugfietsend dacht ik: Wanneer kan ik de eerste eerstelingen nu ook alweer halen? Ik kan haast niet wachten.

 

Dirk

 

 

 

Ingrediënten Krentenmik:

krenten, TARWEbloem, water, suiker, AMANDELEN, gist, EI, TARWEgluten, dextrose, roomboter(MELK), bakkerszout, weipoeder(MELK), suikerstroop, lactose(MELK), MELKeiwit, MELKvet, TARWEmoutmeel, curcumaextract, citroenvezel, limoenvezel, TARWEmout, enzymen, Stabilisator(E420), Plantaardig Vet(palm), Plantaardige Olie(raapzaad), Kruiden En Specerijen(kaneel), Rijsmiddel(E500), Emulgator(E472e, E482, E471), Natuurlijk Aroma(sinaasappel, citroen, natuurlijk aroma), Verdikkingsmiddel(E407, E412), Meelverbeteraar(E920, E300), Kleurstof(E150c, E150d), Conserveermiddel(E202). E-nummers : door de EU goedgekeurde hulpstoffen.