zwerfaval

 

 

Je kan erover blijven zeuren of je gaat aan de slag. Ik doe beide. Ben al een tijdje bezig om zwerfafval op te ruimen. Het is toch een soort tic en ik moet zeggen, het werkt verslavend. Ik loop vaste rondjes door het dorp met m'n grijpertje en vuilniszak. Thuisgekomen heb ik in de schuur mijn eigen sorteercentrale ingericht. Ik scheid met precisie, de bananenschillen van plastic flesjes, de plastic doppen van Red Bull blikjes en de reclamefolders van de kartonpakjes en sigarettenpeuken. Dankbaar en nuttig werk. Maar het blijft natuurlijk vreemd dat je dat moet doen. Want wie gooien toch al die spullen op straat? Zijn het naar school fietsende tieners, achteloze automobilisten die graag een schone auto hebben of toch dat oma achter de rollator Het is ronduit belachelijk!

Ik heb eens een afval-op-straat-gooier op heterdaad betrapt en heb hem gevolgd tot zijn huis. Even speelde ik met de gedachte om zijn ramen met fipronil-eieren bekogelen, maar koos er toch voor om mijn afvalzak in zijn voortuin uit te strooien. Kon hij ook niet echt waarderen. Tja, dat heb je ervan. We hebben het samen weer opgeruimd en een goed gesprek gehad. Want afval op straat of in iemands voortuin te gooien doe je niet. Of, om onze demissionaire premier Rutte maar eens te citeren: "Doe effe normaal!"

Naast dat het van de zotte is om je afval om straat te gooien is het minstens zo belachelijk om het te produceren. Hoe heeft het zover kunnen komen dat we het normaal vinden dat alles maar in wegwerpverpakkingen wordt aangeboden. De halve liter waterflesjes, blikjes met suikerhoudende dranken, ja zelfs kleine glazen bierflesjes met een draaidopje. Het enige wat tegen de tsunami aan afval helpt is… statiegeld!

In het huidige systeem draait de maatschappij grotendeels op voor het afval die de fabrikanten produceren. Bij een statiegeldsysteem komt alles weer netjes terug bij de fabrikant, die het weer goed hergebruiken of zelf met het probleem zit en daar betere oplossingen voor bedenkt. Maar fabrikanten denken alleen aan geld en het milieu zal ze een zorg zijn. De overheid laat zich wel heel makkelijk inpakken door de verpakkingsindustrie die al jaren hun afspraken niet nakomen.

Enig idee wat er met al dat zwerfafval gebeurt? Naast dat het de straten ontsiert, valt heel langzaam uit elkaar en wordt opgegeten door vogels en andere beesten. Als het in de sloten terecht zakt het langzaam naar de bodem of wordt afgevoerd richting zee. Ondertussen opgeslokt door vissen, eenden, haaien. Het is al een grote plasticsoep Dirk Duurzaamin de zeeën en oceanen. Er ontstaan zelfs drijvende plastic eilanden. Nog even en alles is van plastic. Heerlijk een Hollandse nieuwe vol plastic in plaats van uitjes en zuur. “Nee, ik hoef er geen bakje bij, het is al plastic…”

Daarom herbruikbare verpakkingen en statiegeld, zo hoog mogelijk. Een blikje met euro statiegeld ruim je eerder op dan wanneer je een cent voor krijgt. Hoe meer statiegeld, hoe minder troep. Dat hebben onderzoeken allang aangetoond. En als jij het niet opruimt gun je tenminste iemand anders eens wat. Een beetje zwerver scharrelt in no-time een behoorlijk maandsalaris bij elkaar. Kan je de halve stadsreiniging afschaffen. Zo wordt iedereen er beter van. Hoe simpel kan het zijn. Kom, ik ga nog een rondje prikken, het zonnetje breekt door.

 

Dirk