reclame in brievenbus
ja-ja sticker

Elke dag zie ik tieners door de straat lopen met fietstassen of oude kinderwagens vol blaadjes, kranten en andere folders. Regen, wind en zonneschijn deert ze niet. Ze bezorgen mijn krantenbakvulling trouw. Zo kunnen ze eens per week van dat hongerloontje een cola of een Twix in de schoolkantine halen.

Wat ze door de brievenbus duwen is om te gruwen. Stapels reclamefolders, vaak verpakt in plastic. Dus als je het wilt scheiden (en dat wil ik) moet je eerst het plastic in de plasticbak gooien en de folders in de oud papierbak. Maar het is de bedoeling van de bedrijven die deze folders laten verspreiden, dat je kennisneemt van de inhoud. Nou, daar kan je avonden aan de keukentafel mee doorbrengen. En gelijk een schema voor de hele week maken.

Een pak koffie is op maandag in supermarkt D het voordeligst tijdens het ‘Spetterende Subtiele Prima Prijzencircus’. Op dinsdag kan je een laptop halen tijdens de historische ‘Dolle Dinsdag’ bij elektronicagigant M. Op woensdag ga je naar Slager K voor de ‘Woensdag kiloknaller dag’; gehakt vol met anabole steroïden. Donderdag bij bakker J, tijdens de ‘Brood-daar-zit-een-hoop-rommel-in’ actie, maar liefst drie hele broden halen, twee betalen. Vrijdag rennen in je gele Speedo naar zonnestudio Z, om geheel gratis proef te bruinen onder een zonnebank in de ‘Klaar-voor-de-natte-zomer’ weken. Zaterdag weer zo’n buitenkans. Supervoordelig een Resist Anti-Aging Boosteranti age cream met 10% Niacinamide scoren in een filiaal van drogisterij E, tijdens de ‘Ik-kan-er-voor-mijn-leeftijd-nog- rimpelvrij-uitzien’ zaterdag. Zondag zou je natuurlijk op de bank kunnen ploffen, maar beter is ook even naar Tuincentrum I te gaan voor kilo’s potgrond met extra mineralen in ‘Lazy-sunday-afternoon’ potgrondactie. Overigens alleen tussen 15.02 en 17.23 uur.

Het is werkelijk om gek van te worden. Je wordt zo ongelofelijk hebberig van al die reclames en aanbiedingen. Je bent de hele week aan het hamsteren en schrapen met al die Dirk Duurzaamonzinnige producten. Trillende vingers, pijn in de portemonnee en een onrustig gevoel hoort er allemaal bij. En het gekke is dat je de meeste spullen niet eens nodig hebt. Die wil je alleen maar hebben omdat het goedkoop is!

Maar ik heb er wat op gevonden. Kan het echt iedereen aanraden. Gewoon een NEE – NEE sticker op je brievenbus plakken. Dat scheelt toch een hoop rommel. Ongelofelijk. Zette ik voorheen een kuubskist oud papier aan de straat voor de plaatselijke toeteraars. Na het aanbrengen van de NEE-NEE sticker, kan ik gemakkelijk met een kinderschoenendoos per maand toe.

Ben inmiddels in gesprek met de gemeente, nu het nog Langedijk is. Want het kan nog beter. Let op! Hier komt het Ei van Columbus, tijdens de ‘Ik-ga-de-wereld-voor-altijd-beter maken’ maanden. We gaan het volkomen op zijn kop zetten en draaien het om. Voortaan mogen de krantjes en folders uitsluitend alleen worden bezorgd in brievenbussen met de sticker: JA – ik wil eventueel wel zo’n hebberige folder. Soms kan het zo eenvoudig zijn. Nog voordat onze burgerader Hans Cornelisse op 8 juni afscheid neemt, is het geregeld. Houdt uw brievenbus in de gaten!

 

Dirk