rainy day

Terwijl ik uit het raam kijk en de regen weer met bakken uit de hemel komt vallen, gniffel ik luid. Ja, met een glimlach van oor tot oor fluit ik een vrolijk wijsje. Sinds een tijdje word ik ontzettend blij van regen, ook al is het overvloedig. Op elke regenpijp heb ik namelijk een grote regenton aangesloten. Het was even een klusje, maar het is me gelukt. De tonnen vullen zich gestaag met vers en gratis schoon water. Elke morgen vul ik een tien liter emmer met dit gratis hemelvocht. Doe er daarna wat sportschoolachtige-oefeningen mee om mijn slappe armspieren te trainen en vul, zonder te morsen (!), het reservoir van het watercloset.

Mijn grote, dan wel kleine boodschap spoel ik heel gemakkelijk door. Hatseflats, voor de lange weg naar de rioolzuivering achter het Geestmerambacht. Per spoelbeurt spaar ik zes tot negen liter drinkwater uit. Nu lijkt dat niet zoveel, maar dagelijks spoel ik toch best veel weg. En dat terwijl ik, al zeg ik het zelf, geen grote zeikerd ben. Daarnaast vul ik mijn wasmachine met dit bijna schone kalkvrije frisse regenwater. Zo spaar ik nog eens snel veertig liter per wasbeurt uit. Als ik dit een jaar volhoud spaar ik zomaar 80 -120 m3 schoon drinkwater uit! Kijk, Langedijkers: “Dat benne opskieters…”

Ik heb ook op mijn platte schuurdakje een echt groendak gemaakt. Daar ben ik echt heel blij mee. En zo simpel te maken. Je pakt een stuk dikke landbouwfolie en daar gooi je hydro(klei)korrels vermengt met vette klei overheen en plant daarin sedumplanten. Je zou het moeten zien, wat een pracht gezicht. Het mooie van dit stukje groen op het dak is dat het niet alleen fraai is, vogels aantrekt, maar dat het ook nog eens de lucht zuivert en dat het een buffer is om regenwater veel langer vast te houden.

Maar stel dat ik dit niet alleen zou doen, maar dat de hele straat zou meedoen. Dan spaart het niet alleen heel veel schoon drinkwater uit, maar het riool wordt ook nog eens ontlast, de sloten staan minder hoog en de waterzuivering werkt veel efficiënter. Want het hoeft al dat schone regenwater niet ook nog eens te verwerken. Eigenlijk alleen maar voordelen.Dirk Duurzaam

Ik heb het groendakje en een paar regentonnen en emmers. Maar er bestaan al jaren grote ondergrondse tanks die je op je regenpijpen kunt aansluiten en professionele installaties die het regenwater gemakkelijk van de tank naar je toilet en wasmachine transporteren. Dan hoef je je spierballen niet te gebruiken om de emmers te verslepen.  Scheelt een hoop gedoe.

Als ik jou was zou ik dat eens overwegen. En kom je er niet uit, mail me gerust op: dirk-duurzaam@langedijkcentraal.nl. Succes!

 

Dirk