fietsen

Zoals jullie weten verplaats ik me het liefst per fiets. Een fiets is de geweldigste evolutie na de uitvinding van het wiel. Briljant eenvoudig en heerlijk gezond. De fiets geeft een zalig tempo. Niet te hard, niet te zacht. Je ziet de wereld rustig aan je voorbij trekken en kan genieten.

 

Neem eens de proef op de som. Wanneer je bijvoorbeeld 10 km van je werk woont. Pak eens de fiets. Je rijdt (niet elektrisch) gemiddeld 20 km per uur. Dan ben je half uurtje bezig. Met de auto haal je amper een gemiddelde snelheid van 40 km per uur en dan ben je een kwartier onderweg. Scheelt dus 15 minuten. Per dag dus 30 minuten. Maar als je hebt gefietst, voel je je meteen een stuk lekkerder. De kop is leeg, je voelt je fris en bent lekker sportief bezig geweest.

 

Die types die zich met hun auto verplaatsten, moeten ’s avonds zo nodig naar de sportschool. Want ja, je moet natuurlijk wel bewegen. Voor de gezondheid. Ze gaan met de auto naar de sportschool en zijn daar zo’n anderhalf uur aan het sporten en energydrankjes aan het wegklokken. Dan zeg ik: ga fietsen! Scheelt je zo een uur tijd, een hoop benzine en CO2 uitstoot. Het mes snijdt aan drie kanten. Fiets je elektrisch, dan gaat het allemaal nog sneller.

 

Dan is er ook nog zoiets als snelheid op de snelweg. Die is al een paar jaar op veel plaatsen verhoogd van 120 naar 130 km. Want we moeten snel ergens zijn. Tijd = geld. Wat levert dat allemaal wel niet op over 100 km? Je gaat van 50 terug naar 46 minuten. Tjonge, tjonge, 4 minuten tijdswinst. Maar dit gaat ten kostte van liters brandstof, meer uitstoot en een hoop extra lawaai.

 

Ook wordt er telkens gepleit voor meer asfalt. Dit houdt nooit op. Is het ene knelpunt aangepakt dan staat het verderop weer vast. Straks is heel Nederland een grote snelweg. Niet meer, maar minder auto’s op de weg. Ik zei al eerder: pak toch de fiets. De elektrische fiets is al niet meer weg te denken. Naast de ‘gewone’ elektrische fiets heb je al fietsen die met gemak 45 kilometer per uur halen. Nu ben ik, met mijn contacten bij de provincie, bezig om de helft van de Dirk DuurzaamA9 af te sluiten en dit als snelfietspad om te dopen. Een drie-baans fiets-walhalla door het Noord-Hollandse landschap. Je bent dan in een uurtje in het hartje van Amsterdam. Kijk, dat schiet tenminste op, dat is meters maken. Hè, maar wel effe opladen met groene stoom ja!. Afgesproken?

 

Dirk